Lugn start väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas få en lugn inledning strax över oförändrade nivåer i den tidiga handeln på fredagen.

Terminerna för de ledande Europabörserna indikerar på en öppning just ovanför oförändrade nivåer. Med cirka en halvtimma kvar till öppning visade terminen för Frankfurt- och Parisbörsen på uppgångar om 0,2 procent. Terminen över Londonbörsen pekade mot en uppgång på 0,1 procent.

Förhandeln i Stockholm hos IG Markets visar med cirka 50 minuter kvar till öppning på en lugn start med mindre förändringar med en uppgång på 0,1 procent för OMXS30 index. Uppgången för indexet i år ligger hittills på knappa 14 procent.

New York-börserna uppvisade endast mindre förändringar under den sena handeln på torsdagen. Efter att ha vikit ned tidigare under handelssessionen återhämtade sig indexen mot slutet av dagen. Fokus riktades mot skuldkrisen i Grekland. Investerarna vägde även risken för en möjlig styrräntehöjning av Federal Reserve senare i år.

Astra Zeneca inleder samarbete med Eli Lilly inom det heta området för immuno-onkologi. Samarbetet omfattar studier med Astra Zenecas läkemedelskandidat Medi4736 och Eli Lillys Cyramza för behandling av solida tumörer. Exakt vilka tumörtyper som kommer studeras samt de finansiella villkoren i avtalet mellan de båda bolagen hölls däremot hemligt.

Skanska meddelade under morgonen att deras andel i kontraktet för att bygga en ny terminal vid Laguardia-flygplatsen vid New York ligger på 70 procent av det totala ordervärdet som uppskattas till motsvarande cirka 30,5 miljarder kronor.

I SIX News senaste intervju med investmentbolaget Lundbergs vd och största ägare Fredrik Lundberg säger han sig vara nöjd med att man nu kommit till rätta med de ”personunioner” kring den inflytelserika branschkollegan Industrivärden som varit en ”avart” av dess korsägandestruktur.

Industrivärden-bolagens fortsatta korsägande är nu en fråga för respektive bolags styrelse meddelar Lundberg, som nyligen valdes till Industrivärdens nye styrelseordförande efter att förhandstippade förre Industrivärden-vd:n Anders Nyrén petats. Lundberg är samtidigt tydlig med att det nu inte kommer att följa en ”samordning” mellan Industrivärden och Lundbergs utan respektive investmentbolags skilda strategier står fast, tills vidare.

I dag avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet. Kvar att rapportera är dock nästan uteslutande småbolag. Men redan på tisdag nästa vecka väntas en rapport från Elekta, som dock redan har inkommit med en vinstvarning och lämnat preliminära siffror för det brutna räkenskapsåret 2014/2015.

Scandi Standard förbättrade resultatet på sista raden med 44 procent i det första kvartalet 2015. Kycklingbolagets omsättning låg däremot ganska stilla med en enligt bolaget ”god försäljningstillväxt” i Sverige, oförändrad försäljning i Danmark och en minskad försäljning i Norge.

Lexington förbättrade både omsättningen och resultatet i det första kvartalet. Omsättningen steg med 15 procent i det första kvartalet jämfört med samma kvartal för året innan.

Mekonomens styrelse har utsett Magnus Johansson, tidigare vd för den nordiska verksamheten, till ny vd för koncernen.

Fingerprint har stöttat Google i utvecklingen av fingeravtrycksteknologi i förhandssläppet av Android M. Googles presentation av Android M pågår mellan den 28 till den 29 maj i San Francisco, USA vid Google I/O.

Etrion har anslutit den första anläggningen i ett solkraftsprojekt om totalt 9,3 megawatt i Japan i prefekturen Ibaraki nordöst om landets huvudstad Tokyo. Mito-anläggningen som nu anslutits representerar 2,7 megawatt. Anlutningen till elnätet i projektet väntas pågå fram till augusti 2015.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets