Lyft för Sydneybörsen efter konservativ valchock

Asienbörserna gick åt skilda håll på måndagen, då Tokyo handlades något högre medan de kinesiska börserna backade. Starkast i regionen var Sydneybörsen, sedan en mitten-högerkoalition oväntat besegrat vänstersidan i det australiensiska parlamentsvalet.
Lyft för Sydneybörsen efter konservativ valchock - morrison-700_binary_6959187.jpg

Även i Indien gick börsen framåt med stöd av inrikespolitik. Vallokalsundersökningar pekar mot att den allians som leds av partiet BJP kommer att vinna, vilket i så fall innebär att Indiens nuvarande premiärminister Narendra Modi sitter kvar.

I fredags aviserade USA att landet ska avlägsna tullarna på kanadensiskt stål och aluminium, vilket har skapat förhoppningar om att en liknande strategi kan komma att tillämpas även för Asien.

“Vi har haft så volatila dagar i form av uttalanden och tolkningar av vad som pågår i det här potentiella handelskriget. Och jag tycker att de nyheter som har kommit under helgen indikerar en uppmjukning av Trumps attityd mot tullar internationellt”, sade Jim McCafferty, chef för asiatisk aktieanalys vid Nomura, till Reuters.

I Tokyo var fastigheter, energi och dagligvaror bästa sektorer medan råvaror och informationsteknik gick svagast. Bland vinnarna i Nikkei 225 fanns Suzuki Motors och Takeda Pharma, som båda steg med över 4 procent.

Även i Hongkong gick energi starkt, med stöd av ett stigande råoljepris sedan Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih sagt att det råder konsensus bland Opecs medlemmar om att bibehålla produktionsneddragningarna i syfte att “varsamt” minska lagren. China Petroleum steg nära 2 procent och Petrochina drygt 1 procent.

På minussidan i Hongkongs Hang Seng-index fanns bland andra livsmedelsbjässen WH Group, som tappade drygt 4 procent, kasinooperatörerna Galaxy Entertainment och Sands China samt biltillverkaren Geely Automobile. Den mest omsatta aktien, Tencent, handlades drygt 3 procent ned.

I Australien stack finanssektorn ut med en uppgång på över 5 procent efter det oväntade resultatet i landets parlamentsval, där koalitionen ledd av sittande premiärminister Scott Morrison set ut att kunna bilda en majoritetsregering. Landets fyra storbanker – Westpac, NAB, ANZ och Commonwealth – steg med mellan 6 och 8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.