Lyfter eftersläntraren i år?

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen lyckades undvika Byggmax vinstvarning, rider på Swedish Match-tåget och hoppas att en eftersläntrare levererar.

Avkastningsportföljens avstånd till index har utökats något sedan uppdateringen i onsdags i förra veckan och är nu 6,0 procentenheter.

avkport_6apr_intra.PNG

LYCKOSAM EXIT
Försäljningen i Byggmax den 21 mars med en förlust på 7 procent har i efterhand visat sig korrekt. Bolaget vinstvarnade den 4 april och hänvisade då till det kalla marsvädret som vi nämnde. Aktien har tappat nära 20 procent sedan Avkastningsportföljens exit.

Diagrammet nedan visar Byggmax omsättningsförändring i jämförbara butiker på kvartalsbasis sedan 2010. I genomsnitt hamnar förändringen kring +2 procent, men fördelningen har varit väldigt skev. Fyra år av åtta har sett negativ försäljningstillväxt i jämförbara butiker, och helåret 2015 sticker ut med en ökning på hela 12,8 procent. Det året gynnades Byggmax av utrullningen av det nya konceptet, Byggmax 2.0, med ett utökat sortiment.

 

I våra ögon är Byggmax den klart bästa butiksspelaren på bygghandelsmarknaden, men frågan är om det räcker i en värld där e-handeln växer. Addera relativt hög skuldsättning och en fortsatt vacklande svensk bostadsmarknad och risken är att aktien är sval ytterligare en tid.

BEHÅLLER VINNAREN
Bland de övriga innehaven fortsätter tobaksbolaget Swedish Match att leverera trots en skakig börs. SEB var i veckan ute med en uppdaterad analys där riktkursen skruvades upp till 410 kronor. Bankens analytiker lyfter framförallt fram den positiva utvecklingen för ZYN, Swedish Matchs nya tobaksfria snus som snabbt blivit en framgång i USA. Enligt Factset är bara ett par analytiker mer optimistiska med riktkurser på 420 respektive 450 kronor.

Multiplarna på Swedish Match har nu börjat bli höga relativt sektorn. Samtidigt skiljer sig Swedish Match från de stora tobaksjättarna med sin nischstrategi, utan cigaretter och med fokus på rökfria tobaksprodukter. Analytikerkollektivets förväntningar är samtidigt inte särskilt höga, trots prognoshöjningar på slutet. 8–9 procents EPS-tillväxt 2019 och 2020 är inte så högt, särskilt som Swedish Matchs EPS-tillväxt får stöd av ständiga återköp. Avkastningsportföljen ligger kvar.

LYFTER LINDAB?
Ventilationsfirman Lindab har utvecklats trögt på börsen då många nog ser en risk att stigande stålpriser fortsätter att pressa lönsamheten. Vi är mer inne på att 2018 kan bli årets då det verkligen lossnar på tillväxtsidan, med stöd av en fortsatt god Europakonjunktur.

Som framgår av diagrammet nedan har vi sett några ”tjuvstarter” de senaste åren, då den organiska tillväxten inte velat lyfta allvar. De 7 procent Lindab levererade under fjärde kvartalet är hoppingivande, men det är för tidigt att tala om ett trendbrott. Skulle takten öka under året lär aktien ha goda förutsättningar att lyfta. Uteblir lyftet skyddas nedsidan av en redan pressad värdering. Lägg därtill potentialen i bolagets pågående renodling och Affärsvärlden ser fortsatt god risk/reward i aktien.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.