IPO-guiden: Halvårssummering

Under första halvåret 2025 noterades nio bolag varav fyra under juni. Majoriteten av aktierna har gått starkt på börsen.
IPO-guiden: Halvårssummering - IPO-guiden Rydell

Fem bolag under Q1

Först ut att noteras i år var byggföretaget SEHED Byggmästargruppen. Aktien såldes ut till en låg värdering P/E 6,5x och 0,2x omsättningen bakåtblickande.

Vi tyckte aktien var värd att teckna. I slutet av maj efter att Sehed stigit 40% sedan IPO skruvade vi ned rådet till neutral.

Näst på tur var Göteborgsföretaget Qualisys som säljer hård- och mjukvarulösningar för rörelseanalys. Bolaget har en fin tillväxthistorik, höga marginaler och en stark balansräkning. Rådet blev att teckna. Hittills har aktien inte varit någon succé och är ned 2% från IPO.

I mars så noterades den högprofilerade serieförvärvaren Röko med VD Fredrik Karlsson och ordförande Tomas Billing i spetsen. Röko således ut till en värdering på drygt 25x rörelsevinsten (EV/Ebita) bakåtblickande och ett börsvärde på runt 30 Mdkr.

“Vi avråder inte från att teckna, men är heller inte tillräckligt lockade för att göra det. Sammantaget är vi neutrala till Röko”, löd slutklämmen i analysen. Aktien är upp 11% från IPO.

Även serieförvärvaren Asker Healthcare noterades i mars. Som namnet antyder är fokus på att köpa bolag inom hälsovårdsområdet. Bolaget omsätter cirka 16,5 Mdkr på proforma med en Ebita-marginal kring 9%.

I IPO-analysen landade vi ett i teckna-råd. Aktien såldes inte ut till något fyndpris (19,5x EV/Ebita) men däremot en rabatt “mot de mest framgångsrika serieförvärvarna (som visserligen är dyra)”. Asker är upp nästan 30% från IPO.

I slutet av mars noterades också fondbolaget Brock Milton Capital. De har ett förvaltat kapital på drygt 20 mdkr. Aktien såldes ut till en värdering på P/E 14x och drygt 9x rörelsevinsten. Direktavkastningen var cirka 7% och rådet blev att teckna. Aktien är upp 36% från teckningskursen.

I april var tanken att Nodica skulle noteras. Bolaget utvecklar och producerar lösningar inom kraftelektronik och delsystem för pulsad kraft. Flera av bolagets produkter finns exempelvis inuti linjäracceleratorer som används vid strålterapibehandling av cancer, där bolaget har Varian och Elekta som kunder.

I början av april bröt handelskriget ut med alla tullarna och vi rekommenderade att inte teckna noteringen. Nodica ställde in noteringen på grund av det osäkra läget.

Under april och maj noterades inga bolag. Juni blev desto mer intensivt.

Riskkapitalbolaget EQT noterade banken Enity (mer känt under varumärket Bluestep). Teckningstiden startade på måndagen och avslutades redan på torsdagen. Aktien noterades på fredagen. IPO-guiden hissade en flagga för dålig tidsplan. Bolaget nyttjade nämligen en ny EU-regel (från december 2024) som öppnar för så kort teckningstid som tre arbetsdagar (tidigare var det minst sex dagar). Teckningstiden var fyra dagar för Enity.

Aktien såldes ut till en värdering på P/E 11x bakåtblickande och rådet blev teckna. Redan första handelsdagen steg aktien 30% och vi slopade då vårt köpråd.

I juni noterade Ratos byggkoncernen Sentia på Oslo Börs. Sentia är det sjätte största byggbolaget i Norge/Sverige med en omsättning på 10,5 Mdkr och drygt 1400 anställda. Norska dotterbolaget Hent står för 85% av omsättningen eller 9 miljarder. Bakåtblickande värderades Sentia till P/E 10x och rådet blev teckna. Aktien är upp drygt 25% från IPO.

I förra veckan noterades spelleverantören Hacksaw på Stockholmsbörsen. Bolaget har uppvisat mycket stark tillväxt de senaste åren och bolagets marginaler (84%) får Evolutions att blekna i jämförelse. Vi lockades inte av aktien och rådet blev neutral. Hacksaw handlas kring teckningskursen.

Igår måndag (30/6) noterades vägunderhållsbolaget Terranor på First North. Aktien såldes ut till en bakåtblickande värdering på runt P/E 10x samt 10x rörelsevinsten och handlas likt Hacksaw kring teckningskursen. När vi synade aktien inför noteringen blev rådet neutral.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Av årets nio notering handlas fem bolag tydligt över teckningskursen (+20%). Vi på Affärsvärlden har haft teckna-rekommendationer på samtliga av de fem aktierna. Röko är upp drygt 10% medan Hacksaw, Terranor och Qualisys handlas kring teckningskursen.

Ingen notering har alltså gått riktigt dåligt. Det är positivt och borde öka intresset för fler noteringar.

Några tänkbara noteringskandidater är:

  • Stora Enso meddelade nyligen att de undersöker möjligheten att knoppa av deras skogstillgångar som separat börsbolag.
  • Noba Bank (tidigare Nordax) har omgärdats av noteringsrykten.
  • Doktor.se är en annan tänkbar kandidat
  • Meds Apotek var nära att noteras 2022 men noteringen ställdes då in. Apotea noterades i december och har fått en hög värdering.
  • Mjukvarubolaget Mentimeter är också en IPO-kandidat.

Nu väntar sommarmånaderna och troligen en lugnare period på noteringsfronten. På Affärsvärldens IPO-guide finns som vanligt information om aktuella noteringar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.