Magdalena Andersson: Beredd att snabbt vidta åtgärder

Finansdepartementet har beredskap att snabbt vidta åtgärder om konjunkturen försämras genom en hård brexit eller fortsatt handelskrig.
Magdalena Andersson: Beredd att snabbt vidta åtgärder - magdalena-andersson-700_binary_6974361.jpg

Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på väg in till eurogruppens möte på onsdagen.

Hon kommenterade Konjunkturinstitutets uppmaning till regeringen tidigare på onsdagen att just ha beredskap för snabb finanspolitisk stimulans.

”Om utvecklingen blir betydligt sämre än vår prognos i samband med budgeten så finns naturligtvis beredskap att vidta åtgärder”, sade hon.

Finansministern påpekade att varken KI eller någon annan prognosmakare spår en lågkonjunktur. Men alla är ense om att en oordnad brexit och fortsatt handelskrig mellan USA och Kina utgör stora risker som kan leda till sämre konjunktur.

Magdalena Andersson håller med KI om att ökade offentliga utgifter och stöd till kommuner och landsting är snabba vägar att stimulera ekonomin.

”Det är det som ger mest pang för pengarna om vi behöver stötta ekonomin”, sade hon.

KI varnade för långdragna förhandlingar mellan politiska partier för att sjösätta åtgärder.

”Ytterligare satsningar är budgetfrågor som vi ska diskutera med C och L. Men behöver man lösa saker fort kan man lösa saker fort”, sade Magdalena Andersson.

Storbritannien avser lämna EU den 31 oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco