Mäklarna: Så stor är risken för boprisfall

SBAB:s nya mäklarbarometer visar hur stor risken är att priserna på villor och bostadsrätter faller under 2015.

SBAB har frågat 221 fastighetsmäklare verksamma i Stockholm, Malmö och Göteborg hur stor risken för ett prisfall är på den svenska bostadsmarknaden i år.

Den så kallade mäklarbarometern visar att sannolikheten för ett prisfall på svenska bostadsrätter är cirka 20 procent. Risken bedöms som något högre i Göteborg (21 procent) men lägre i Malmö (18 procent). I Stockholm bedöms risknivån till 19 procent.

När det gäller villapriserna är sannolikheten för prisfall lägre. I Göteborg är risken 11 procent, i Malmö 17 procent och i Stockholm 19 procent, enligt mäklarbarometern.

– Personligen skulle jag nog sätta risken något högre. Det som däremot förvånar mig är att nästan var tredje mäklare helt förkastar möjligheten att priserna skulle falla. Det tyder på att ganska många har lite orimliga prisförväntningar, säger SBAB:s chefsekonom Tor Borg via ett pressmeddelande.

Snittpriserna på en svensk bostadsrätt ökade med nästan 16 procent till 30 371 kronor under 2014. Villapriserna ökade under samma period med drygt 17 procent i snitt till 2,5 miljoner kronor, enligt siffror från Mäklarstatistik.

Bland svenskarna tror 61 procent på stigande priser under året, 20 procent att de ligger still och 19 procent att de faller. Det visar en enkät som SBAB gjorde i mitten av december i fjol, där 1 045 personer i åldrarna 18-80 år medverkade.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco