Manchester United och Juventus stiger på börsen efter besked om europeisk superliga

Aktiemarknaden ser ut att ta emot beskedet om en ny europeisk superliga i fotboll positivt.
Manchester United.
Manchester United. Foto: Gareth Copley/Pool via AP
Den börsnoterade fotbollsklubben Juventus rusar 7% på den italienska börsen efter beskedet att totalt tolv fotbollsklubbar kommit överens om fotbollsligan ”Super League” som är tänkt att konkurrera med Uefas Champions League.

Detta samtidigt som Manchester United, noterat på New York-börsen, stiger över 5% i den amerikanska förhandeln.

De utgör två medgrundare av den årliga turneringen som ”kommer erbjuda betydligt högre ekonomisk tillväxt och stöd för europeisk fotboll”, enligt ett gemensamt pressmeddelande.

Förutom Juventus och Manchester United ingår kända klubbar som Arsenal, Real Madrid och Barcelona.

Utvecklingen bland andra börsnoterade fotbollsklubbar ute i Europa är mer blandad.

Den tyska storklubben Borussia Dortmund rusar 8,4 %. Enligt den tyska nyhetsbyrån DW har både Borussia Dortmund och Bayern Munich uttryckt kritik mot förslaget. Samtidigt har Borussia Dortmund-chefen Hans-Joachim Watzke uppmanat fotbollsorganisationen UEFA att ta fram en modell för Champions League som kompenserar klubbarna bättre.

Till skillnad från Juventus har italienska Roma en tuffare dag på den italienska börsen och är ned 1,9%, medan Lazio är upp något.

Ligabeslutet har fördömts från flera håll och Uefa ska hålla ett stort möte idag där frågan ska diskuteras. Det kan potentiellt bli så att storklubbarna utesluts från alla deras turneringar samt deras inhemska ligor.