Många mäklare tror på stabil bostadsmarknad under 2020

Tre av tio tror på prisuppgång och väldigt få på en nedgång.

En majoritet av fastighetsmäklarna tror på stillastående bostadspriser under 2020, medan tre av tio tror på prisuppgång och väldigt få på en nedgång.

Det visar Fastighetsbyråns Mäklarpanel, enligt ett pressmeddelande.

Vad gäller bostadsrätter tror 62 procent av mäklarna på oförändrade priser, 31 procent på stigande priser och 7 procent spår sjunkande priser. Motsvarande andelar för villapriser är snarlika – 65 tror på stillastående priser, 33 procent på stigande priser och 2 procent på sjunkande bostadspriser.

”Prisnivåerna under 2019 har varit ovanligt stabila. Historiskt sett så är det få år där vi haft så små prisvariationer. Om inget oförutsett ekonomiskt eller politiskt händer så är det stor sannolikhet att 2020 kommer att se snarlikt ut. Räntan kommer som det ser ut att vara låg under överskådlig tid, även om vi kan få enstaka höjningar, vilket håller efterfrågan uppe. Marknaden kan fortfarande upplevas oförutsägbar på lokal nivå men en stabil prisbild ger goda förutsättningar för att säljare och köpare ska kunna mötas, säger Fastighetsbyråns vd Johan Engström i en kommentar.

När det gäller bostadsrätter är det flest i Stockholm och Malmö som tror på prisuppgång och för villor är det flest mäklare i Stockholm, Malmö och på större orter som tror på prisuppgång.

”Ett tydligt trendbrott är att mäklarna i Stockholm är mycket mer optimistiska. När vi ställde samma fråga för ett år sedan var det under tio procent som trodde på prisuppgång och drygt en tredjedel trodde på prisnedgång. Nu tror nästan hälften på prisuppgång. Huvudstaden brukar gå i bräschen och möjligen kan optimismen och prisuppgångar sprida sig i landet under nästa år”, säger Johan Engström.

När mäklarna i december får ange för vilka bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig – köparna (0) eller säljarna (10) – blir snittet 5,08, ned från 5,17 i oktober. Det innebär alltså ett knappt och minskande övertag för säljarna.

”December är en speciell månad på bostadsmarknaden och nu inför jul går aktiviteten ner rejäl. Det är mest intressant att jämföra med samma period förra året och då kan man se en relativt kraftigt ökad efterfrågan och mest påtagligt är det i storstäderna”, säger Johan Engström.

Stor-Malmö är den region där säljarna har störst fördel. I Stockholm har vinden vänt och för första gången sedan våren 2017 är det säljarna som har övertaget.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 1.100 mäklare runt om i landet. Denna enkät genomfördes den 10-17 december och totalt svarade 461 personer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets