”Många räknar på konsulterna”

Så var lugnet på börsen över för den här gången. I veckan brakade rapportfloden loss på allvar. Än så länge har Golvets vänner gott hopp.

– Rapporterna blir bra. Men jag oroar mig lite för att verkstadsbolagen har delat ut en massa pengar i stället för att investera och att de nu inte kan möta efterfrågan. Om det blir besked om stora investeringar så lär väl marknaden sura, men investera är precis vad bolagen behöver, säger en mäklare med smak för viner från Bandol.

Bandoljären tror på bankerna, som varit under fortsatt press. Särskilt Swedbank har varit impopulär på grund av oro för läget i Baltikum.

– Bara rapporterna lirar något så när så blir det okej. De kan till och med komma in lite kort, om de klargör att det inte är några problem med krediterna. Då lär aktierna stiga. Vad ska man annars köpa? Det är behagligt att sitta i bankerna om du är orolig för en dollar ner mot 6 kronor och tycker att det är svårt att sia om världskonjunkturen.

Trion Investor, SEB och Nordea fortsätter att fascinera. Men Golvets vänner är alltjämt skeptiska till att SEB skulle köpa Nordea. Snarare blir det tvärtom i flera steg. Investor har nästan ingen skuldsättning och med pengarna från OMX-affären skapas utrymme att handla för åtminstone 15 miljarder. För det kan de köpa 10 procent till i SEB och öka till 30 procent av aktierna. Sedan lägger Nordea bud på SEB för egna aktier, går resonemanget.

– Då får Investor 10 procent i Nordea och blir störst efter staten. Men staten ska ju sälja, så Wallenbergarna får kontrollen över den nya storbanken, eller så löser man helt enkelt in statens aktier, säger en med koll på kvarteren kring Kungsträdgården.

Golvet kunde knappast undgå tennisfreaket och fondpiraten Christer Gardell på Stockholm Open i förra veckan. En nyfiken udda kavaj snappade upp några formuleringar från den självsäkre fondförvaltaren, som pekar på var Cevians “hemliga” och snart uttjatade nya investeringar finns.

– Han snackade bara om Tyskland. Han sa att han tillbringade mer tid där än i Sverige och att tyska bolag är där de svenska var för tio år sedan. Jag vet inte om det var rökridåer, han brukar ju vara rätt noggrann med hur han lägger orden, sa den nyfikna kavajen.

Affärsvärlden har tidigare speckat i ett antal möjliga tyska bolagsmål för Gardell, bland andra resejätten Tui, jättekonglomeratet Siemens och – till och med – Volkswagen. Både Volkswagen och dess intressebolag MAN har för övrigt rusat på tyska börsen de senaste dagarna. Vore det inte hösten galnaste nyhet: Gardell in i Scaniastriden?

Efter Mandator snackas det också om vilket som blir nästa uppköp i it-sektorn.

– Efter den trista kursutvecklingen är det uppenbart att många sitter och räknar på bortglömda bolag. Det kommer att hända mer, säger en pennkjol som håller extra koll på MSC, Softronic och Knowit.

Oljepriset är det dock ingen som glömmer, det bröt igenom 85 dollar fatet tidigare i veckan.

– Lundin Petroleum har börjat dra, men det är knappast oljepriset. Det har inte hjälpt den aktien tidigare. Det snackas om att det snart blir borrstart i Sudan efter en rad förseningar, säger en mäklare över en bakad kungsflundra med rökta musslor.

Cision, gamla Observer, har varit ett sorgebarn i flera år och aktien står och stampar. Men en välputsad Johnston & Murphy hoppas på vändning nästa år.

– Deras nya tjänst blir den första riktigt vassa it-lösningen i den här branschen. Hittills har det bara varit klippa och klistra och listor med telefonnummer till journalister. Det har saknats skalfördelar och därför har de inte tjänat pengar. Men nu blir det helt andra marginaler, säger skon.

– Men i Sverige är det problem med upphovsrätten. Om inte det löser sig kan de komma att lämna Sverige. Det är ändå en liten marknad med begränsad potential.

Slutligen noterar vi att den svenska köpsidan verkar vara trött på Ericssons kommunikationsdirektör Henry Sténson. Det viskas nu till och med om att Ericsson handlas med “IR-chefsrabatt”.

– Det är väl ett nytt begrepp och möjligen att överdriva Henry Sténsons roll. Men missnöjet är kompakt och uppgivenheten total, säger en investerare med galoscher.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.