Mångfalden usel i toppen på storbolagen

18 procent av styrelseledamöterna i storbolagen på Stockholmsbörsen bor utanför Sverige. Det kan jämföras med de drygt 6 procent av styrelsemedlemmarna som är folkbokförda här men har utländsk bakgrund.

Sannolikheten är med andra ord större att en amerikan eller en britt väljs in i en storbolagsstyrelse än att en svensk med utländsk bakgrund hamnar där. Det konstaterar Timur Uman, biträdande professor på Internationella handelshögskolan i Jönköping, intervjuad i Dagens industri.

Av de sammanlagt 531 styrelseledamöterna som är folkbokförda i Sverige är två födda utanför Europa, enligt underlaget som Statistiska centralbyrån tagit fram åt tidningen.

– Siffrorna visar tydligt att det finns en likriktning i styrelserna. Det handlar om homosocialitet. Män som liknar varandra och föredrar varandras umgänge. Det är de vita manliga kotterierna som får avgöra, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, till Di.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här