”Marknadens misstroende mot Riksbanken ökar”

Den underliggande inflationstakten för januari steg mer än vad marknaden och Riksbanken väntat sig. Utfallet ökar pressen på Riksbanken, men det kommer ta tid innan banken kommer kunna ta sig ur det hörn de målat in sig i. Det uppger Ålandsbanken i en analys.
Riksbanken
Ålandsbanken menar att Riksbanken, på grund av tilltron till sin analysmodell, kommer ha tålamod med en förhöjd inflation under en tid framöver.

Den räntebana som presenterades senast visar att Riksbanken planerar för första räntehöjningar under första halvåret 2024. Räntemarknaden prissätter dock fem höjningar vid utgången av 2023, samt sex höjningar under tredje kvartalet 2024 – vilket förklaras skapa misstroende från marknaden.

Protokollet från Riksbankens februarimöte presenterades under förmiddagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.