”Marknaderna överreagerar – det är köpläge på börsen”

Trots de breda nedgångarna på börsen ser Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell fortsatt stöd till aktier som tillgångsslag och menar att det är köpläge för den långsiktiga investeraren.
För den långsiktiga investeraren är det köpläge, men Jon Arnell.
För den långsiktiga investeraren är det köpläge, menar Jon Arnell. Foto: TT och Max Matthiessen.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen backat med 12%. Men Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, menar att det fortfarande är aktier investerarna ska satsa på.

Osäkerhet med ränteoro och en ökad geopolitisk osäkerhet präglar just nu marknaden, skriver han, men pekar på att marknaderna tenderar att prisa in allt och överreagera.

”För den långsiktige investeraren är det köpläge givet underliggande makroekonomiska bild och den nuvarande volatiliteten är snarare sentimentsdrivet, vilket innebär att när fokus flyttas till fundamenta bör marknaderna stabiliseras”, skriver han i en makrorapport.

Penser Bank-chefen om börsfallet: ”Bara en sell off – ha is i magen”

Han menar att kortsiktig volatilitet bör ”ställas i relation till den mer långsiktiga bilden för aktier som tillgångsslag”. Här pekar han på en fortsatt ekonomisk utveckling över historisk trend, god vinstutveckling för bolagen och fortsatt stark konsumentefterfrågan.

Vidare menar han att sektorrotationen mot de mer cykliska- och värdeorienterade delarna av marknaderna kommer att fortsätta även under 2022.

”Vi kommer från en värld pre-corona präglad av låg ekonomisk tillväxt, låga räntor och stimulativa centralbanker, där investerare har sökt sig till tillväxtaktier. Värderingarna har kommit i andra hand i takt med kraftig omsättningstillväxt och fokus fram till nu har inte legat på bolagens lönsamhet. Låga räntor har kunnat motivera högre värderingar, men när vi nu går in i en miljö av stigande räntor reverseras marknadens inställning till risk. Värderingen i marknaden är alltså i fokus igen”, skriver han.

SEB: Begränsad risk för större börsnedgångar

Han skriver att stock picking kommer stå i fokus på marknaderna framöver. I rapportsäsongen kommer allt av framåtblickande karaktär vara i fokus och marknaden kommer vara mindre förlåtande.

”Vi räknar med stigande vinster under året för både svenska och amerikanska bolag. Som grund för det är den goda ekonomiska tillväxten som, enligt oss, fortsatt ger stöd till aktier som tillgångsslag, säger Jon Arnell och fortsätter:

”När den värsta osäkerheten och överreaktionen på marknaderna lägger sig, vilket vi menar är ett scenario som sker i närtid, är det aktier som gäller. För den långsiktiga investeraren är det köpläge.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.