Max Elger: Bostadspriserna faller – bra läge att se över amorteringskravet

De stigande räntorna har gjort att regeringen bett Finansinspektionen att utvärdera amorteringskravet. Men enligt finansmarknadsminister Max Elger (S) var dess införande inte ett misstag. Det säger han i en intervju med Affärsvärlden.
Max Elger: Bostadspriserna faller – bra läge att se över amorteringskravet -
Finansmarknadsminister Max Elger (S) vill att amorteringskravet ska ses över. Foto: Ali Lorestani/TT

Finansinspektionens deadline för utvärderingen av amorteringskravet är satt till 14 oktober i år. Syftet är att regeringen vill veta hur högre räntor påverkar hushåll med lägre inkomster och möjligheten för olika grupper att ta sig in på bostadsmarknaden.

”Vi har ju utvärderat konsekvenserna av amorteringskrav och bolånetak vid ett par tillfällen tidigare. Då har det alltid ägt rum i en utpräglad lågräntemiljö. Nu stiger räntorna och bostadspriserna faller. Då tycker vi det är på sin plats att återvända och se över amorteringskravet igen”, säger Max Elger, finansmarknadsminister, till Afv.

Var amorteringskravet ett misstag?

”Nä, det tycker jag är att dra väldigt stora växlar. Amorteringskravet har fungerat till stor del, många hushåll är mindre skuldsatta nu än tidigare vilket nog många tycker är bra idag.”

I övrigt är han sparsam kring kommentarer om amorteringskravets vara eller inte vara och vill invänta FI:s utredning.

Aktualiserades i ledare

En vecka innan regeringen gav FI uppdraget skrev Afv:s chefredaktör Peter Benson en ledare om hur amortereringskravet skulle kunna skrotas för att bromsa bostadsraset.

Hade du läst krönikan i Affärsvärlden innan du gav uppdraget till FI?

”Jag är en trogen läsare av Affärsvärlden och skrev själv krönikor för tidningen tidigare, men jag har inte läst krönikan själv. Men jag ska försöka hinna med och göra det senare”, säger Max Elger.

Väntar på Svenska Kraftnät

Senaste tiden har elkostnaderna ökat markant och regeringen har beslutat att utreda eventuella subventioner för att underlätta för hushållens ekonomi i vinter. Enligt regeringens förslag ska totalt 60 miljarder kronor av de elavgifter som betalats in till Svenska kraftnät gå tillbaka till kunderna i form av återbäring. Åtminstone 30 av dessa 60 miljarder kronor ska gå till hushållen som drabbats värst av de höga elpriserna.

Eventuella subventioner skulle kunna gå stick i stäv med penningpolitiken då Riksbanken försöker strama åt med högre räntor. Men enligt Max Elger är det för tidigt att säga hur det skulle påverka ekonomin.

”Nu har svenska kraftnät fått i uppdrag att se över hur man kan använda medlen som ackumuleras på deras konto. De har inte återkommit ännu, men det är en viktig faktor när man funderar på hur det i sin tur påverkar Riksbankens bedömningar. Vi får avvakta en smula till dess så vi vet hur det här ter sig”, säger han.

Så ni avvaktar Svenska kraftnäts besked?

”Vi ska först få deras förslag och sedan ska regeringen behandla dessa förslag, vi ska ju utforma stödet. Min instinkt av själva utformningen är att det borde ha eventuella påverkningar på makroekonomin.”

I möte med bostadsbolagen

Balders VD och storägare Erik Selin.
Erik Selin. Foto: Tobias Ohls

För en tid sedan träffade Max Elger fastighetsmiljardärerna Erik Selin, Rutger Arnhult och Illja Batlan. Vad som sades då är Max Elger fåordig om.

”De redogjorde för sina bolags verksamheter. Jag tyckte det var informativt och lärorikt, men de sa nog inget till mig som inte är publikt.”

Är du orolig för bostadsbolagen?

”Både Konjunkturinstitutet och Finansinspektionen har tidigare pekat på den kommersiella fastighetssektorn som en risk för den finansiella stabiliteten, det har de gjort i flera år. Det här var ett sätt för mig att få koll på läget i branschen. Jag gör ingen annan bedömning än FI och KI, det har inte föranlett någon ytterligare aktivitet från vår sida”, säger Max Elger.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.