Regeringen: Dags att se över amorteringskravet

Regeringen har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av amorteringskravet och bolånetaket i samband med att ekonomin vänder till en lågkonjunktur.
Max Elger.
Max Elger. Foto: TT

Regeringen vill veta hur högre räntor påverkar hushåll med lägre inkomster och mindre ekonomiska marginaler. Det rapporterar TT.

”Det är det som vi ska titta på nu. Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö men nu är läget förändrat”, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Finansinspektionen kommer också titta på hur den höga räntemiljön påverkar olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober i år.

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson skrev nyligen en krönika där han slog ett slag för just ett slopat amorteringskrav. Han såg flera fördelar med detta:

”1. Slopat amorteringskrav blir nästan definitionsmässigt riktat till hushåll som har svårt att klara rejält högre räntor. Alltså de som köpt bostad på senare år till höga priser och hög belåning.

2. Kostnaden för statskassan är noll och bankerna kommer inte säga nej.

3. Tror man på personlig frihet är det ideologiskt attraktivt att ta bort förmynderiet där staten bestämmer över hushållsekonomin.

4. Med inflation i systemet finns en stor ”real amortering” varje år. Klarar man löpande räntebetalningar så ingår det så att säga avbetalning i den utgiften eftersom inflationen ”amorterar” ner lånet med flera procent per år.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.