Max Matthiessen: Krävs en räntenedgång för mer stabila marknader

Marknaderna skulle behöva en tydlig reversering i ränteuppgången för en mer uthållig uppgång, menar Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell.
För den långsiktiga investeraren är det köpläge, men Jon Arnell.
För den långsiktiga investeraren är det köpläge, menar Jon Arnell. Foto: TT och Max Matthiessen.

Börserna har gått i moll under årets första fyra månader. I sin senaste marknadsuppdatering noterar Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell också att vi har haft fem veckor i rad av nedgångar, för första gången sedan 2011. Här pekar han på en underliggande osäkerhet kring konjunkturutvecklingen, med stigande inflation, hökaktiga centralbanker, mindre muntra konsumenter och leveransstörningar.

”Marknaderna brottas förnärvarande med osäkerhet kring inflationsutvecklingen, ränteuppgången, konjunkturutsikterna och de framtida bolagsvinsterna. Värderingen är inte i fokus, även om vi har fått en tillbakagång från tidigare toppiga nivåer, utan frågan är hur mycket centralbankerna kommer att behöva höja styrräntan för att på sikt dämpa inflationen och om de kan göra det utan driva ekonomin in i recession”, skriver han.

Han menar dock att fundamenta ger stöd åt marknaderna, då den makroekonomiska utvecklingen är relativt stabil och kvartalsrapporterna är starka. Den höga inflationen väntas också falla tillbaka under året.

”Det är svårt att pricka en botten och även om känslan är att vi ännu inte är där så talar ett alltför negativt sentiment och stora nedgångar under senare tid för någon form av studs eller kortare uppgång. I mitten av maj kommer även de amerikanska bolagen tillbaka in i marknaden med aktieåterköp, vilket kommer ge stöd”, skriver han.

Dessutom finns investeringskraft i och med att fondförvaltares kassor är på den höga sidan och kanske i nivå med mars 2020. Ytterligare positiva tecken är någon form av utplaning i antalet covidfall i Kina, vilket kan tala för minskade nedstängningar på sikt. Det som krävs för en mer långvarig uppgång är dock en räntenedgång, menar han.

”Men det marknaderna skulle behöva för en mer uthållig uppgång är en tydlig reversering i ränteuppgången och frågan är om vi är där i närtid? Vi håller oss neutrala”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.