Med börsen som bankomat: Afv hissar en flagga i Absolicons företrädesemission

Solfångarbolaget Absolicon har publicerat villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 45 Mkr. Emissionsguiden hissar en flagga för frekventa nyemissioner.
Med börsen som bankomat: Afv hissar en flagga i Absolicons företrädesemission -
Joakim Byström, VD för Absolicon som just nu är aktuella med en företrädesemission som kan tillföra bolaget 45 Mkr.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Solfångarbolaget Absolicon har publicerat villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 45 Mkr före emissionskostnader om 6,1 Mkr.

Emissionsguiden har tagit del av villkoren för emissionen och väljer att hissa en flagga.

Flagga: Frekventa nyemissioner

Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.

Mellan 2017-2022 har Absolicon genomfört företrädesemissioner varje år. Bolaget har alltså gjort det som en del av sin finansiella rutin att årligen be om pengar av sina aktieägare. I år kommer Absolicon att ha genomfört två företrädesmissioner. Afv bedömer att ett nytt kapitalbehov kommer uppstå cirka ett år efter emissionen slutförts. Om teckningsoptionerna vid den tidpunkten är ”out of the money” är det alltså sannolikt att Absolicon även anno 2024 kommer behöva hålla traditionen med årliga företrädesemissioner vid liv.

Absolicons VD, Joakim Byström, kommenterar:

”Absolicons finansiella strategi har varit att varje år redovisa vad vi uppnått och under våren ta in pengar för nästa steg. Alla våra emissioner sedan 2016 varit övertecknade, men mars 2023 fick vi inte in önskat belopp och har därför minskat kostnader och gör en kompletterande finansiering. Med förändrat börsklimatet har vi ändrat strategi och valt att ta in teckningsförbindelser och garanter för 62% av emissionen vilket tillsammans med minskade kostnader, försäljningsintäkter från produktionslina till Egypten, forskningsmedel och extraordinära intäkter täcker våra kostnader i minst två år, en period som med god marginal räcker för att vi skall nå lönsamhet.”

Kommer nyckelpersoner att investera?

Även om det finns tecknings- och garantiåtaganden på plats motsvarande 62% av emissionen så står det inte angivet om ledning, styrelsemedlemmar eller större befintliga ägare har för avsikt att teckna i emissionen. Vi hissar för tillfället ingen flagga för detta, men förväntar oss att informationen kommer framgå av bolagets prospekt. Garantikonsortiet leds av Formue Nord Markedsneutral och består i övrigt av ett antal externa investerare, enligt pressmeddelandet om villkoren.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen när prospektet publiceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets