Bottennapp för Diamyd: Nyemissionen tecknades till 32%

Diamyd Medicals företrädesemission av units tecknades till 32%. Det innebär att bolaget får in 78 Mkr. Det är långt ifrån målet om 243 Mkr, men borde ändå täcka kapitalbehovet för de kommande 12 månaderna. "Utfallet i emissionen, givet rådande finansmarknad och omvärldsläge, är bra", säger VD Ulf Hannelius till Afv.
Bottennapp för Diamyd: Nyemissionen tecknades till 32% - Ulf Hannelius, VD Diamyd Medical
Ulf Hannelius, VD på Diamyd Medical, menar att även om emissionen inte fulltecknas räcker kapitalet för 2024.

Diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical har publicerat det preliminära utfallet för sin företrädesemission av units.

Totalt har 32% av emission tecknats. Det innebär att bolaget kommer få in 78 Mkr, eller 72 Mkr netto efter emissionskostnader. En bra bit från målet om 243 Mkr.

I samband med emissionen hissade Emissionsguiden två flaggor, bland annat en om ”frekventa nyemissioner”. Bakgrunden till det var att Diamyd i senast i somras genomförde en företrädesemission som då tecknades till 46%. Det noterades även att bolagets behov av rörelsekapital ökat med 70% sedan i somras utan något uppenbart skäl.

”Emissionsguiden hissar ingen flagga för detta men noterar att det är en markant ökning av förväntad burn rate som borde kommuniceras tydligare till marknaden och aktieägarna, och sätter ett frågetecken kring den strategiska planeringen i bolaget”, skrev Afv då.

Rörelsekapitalet borde räcka

Ulf Hannelius, VD på Diamyd, har tidigare meddelat att bolaget kan anpassa sig om emissionen inte fulltecknas och att bolaget haft en månatlig burn rate på runt 10 Mkr.

Den 20 september fanns 125 Mkr i likvida medel hos bolaget. Trots bottennappet i företrädesemissionen borde ett tillskott på 72 Mkr netto vara tillräckligt för att täcka rörelsekapitalbehovet för de kommande 12 månaderna. Detta obeaktat om Diamyd bibehåller sin historiska förlusttakt eller väljer att öka den på ett genomtänkt sätt. Något som bekräftas av Ulf Hannelius:

”Med befintlig kassa och nu en förstärkning med ytterligare ca 78 MSEK innan emissionskostnader, har vi kapital för hela 2024. Utfallet i emissionen, givet rådande finansmarknad och omvärldsläge är bra och gör att vi fortsätter helt enligt plan. Partners och strategiska långsiktiga investerare är såklart oerhört viktigt i dessa tider, och med den medvind som vi och diabetesfältet har och med stärkt finansiering har förutsättningarna stärkts ytterligare”, skriver han till Afv.

Med anledning av att företrädesemissionen inte blev fulltecknad hissar Emissionsguiden en retroaktiv flagga i emissionen för ej fulltecknad emission.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets