Mer lönsamt Skandia

Skandias resultat i det tredje kvartalet blev ungefär som väntat. Lönsamheten har stigit i nyförsäljningen på flera marknader.

Finansbolaget Skandia redovisar ett rörelseresultat enligt embedded value-metoden på 696 miljoner kronor (234) för årets tredje kvartal. Väntat rörelseresultat var 709 miljoner kronor, enligt Nyhetsbyrån Tickers analytikerenkät.

I resultatet ingår finansiella effekter om -60 miljoner kronor (168). Skandia hade aviserat finansiella effekter på 0 till -100 miljoner kronor för kvartalet. Det operativa resultatet uppgick till 756 miljoner kronor (493).

Försäljningen var 24,1 miljarder kronor (18,3). Analytikerna hade väntat sig en försäljning på i genomsnitt 22,1 miljarder kronor. Resultatet före skatt enligt årsredovisningslagen var 375 miljoner kronor (-244).

Skandias beräknade vinstmarginal för nyförsäljningen av fondförsäkring, enligt embedded value- metoden, uppgick till 18,3 procent i det tredje kvartalet. Analytikerna hade väntat sig en vinstmarginal på 17,5 procent, enligt Nyhetsbyrån Tickers enkät. I andra kvartalet var vinstmarginalen 17,8 procent.

Svagt Storbritannien
I Storbritannien sjönk marginalen från 12,0 till 11,0 procent beroende på en förskjutning i produktmixen. På de övriga marknaderna (inklusive Sverige) ökade vinstmarginalen från 26,5 till 32,0 procent. I Europa bidrog en förändring av produktmixen och av den geografiska sammansättningen till en förbättrad vinstmarginal. Vinstmarginalen i Sverige var i stort sett oförändrad trots sjunkande försäljningsvolymer.

Den förändrade marknadssituationen i Sverige har krävt omfattande åtgärder och anpassningar i Skandias affärsverksamhet. Den 13 oktober meddelades att Skandia Sverige koncentrerar sin kundverksamhet till Sundsvall, Göteborg och Linköping, medan kundverksamheten i Stockholm med 110 anställda avvecklas.

Även i andra delar av koncernen uppstår viss övertalighet när gemensamma funktioner samordnas. Totalt berörs cirka 200 anställda. Ett antal uppdrag som idag är utlagda på entreprenad kommer att avvecklas. Den sammanlagda omstruktureringskostnaden uppgår till cirka 350 miljoner kronor, varav cirka 300 miljoner kronor är hänförligt till den svenska verksamheten.

Sparar 180 Mkr
Kostnads- besparingarna beräknas på årsbasis uppgå till cirka 180 miljoner kronor, varav cirka 140 miljoner kronor hänför sig till Sverige med full effekt från år 2006. Omstruktureringskostnaden kommer att belasta resultatet för fjärde kvartalet 2004.

Skandias kassaflöde från den löpande verksamhet uppgick till -0,3 miljarder kronor i tredje kvartalet, jämfört med -0,3 miljarder kronor i andra kvartalet.

Skandia genomförde under 2002 och 2003 betydande besparingsprogram vilket medförde avsättningar för omstruktureringskostnader. Under perioden januari- september har 163 miljoner kronor av avsättningen för dessa program tagits i anspråk. Den kvarvarande avsättningen uppgick till 149 miljoner kronor per den 30 september. Den återstående avsättningen avseende år 2002 beräknas att tas i anspråk under 2004.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.