Mersch varnar för att använda extrema verktyg för ekonomin

ECB-medlemmen Yves Mersch varnade på lördagen för att använda "extrema verktyg med oacceptabla biverkningar", för att ge stöd till EMU:s svaga ekonomi. Extrema verktyg skulle kunna undergräva förtroendet för euron. Det framgår av Dow Jones Newswires.

ECB har redan pressat ned räntorna under noll och köper för närvarande obligationer för cirka 80 miljarder euro i månaden. Trots dessa åtgärder var EMU:s inflation endast +0,2 procent i årstakt i augusti, vilket är långt under ECB:s mål på under, men nära, 2 procent.

Ordförande Mario Draghi har beskrivit så kallade helikopterpengar som ett intressant akademiskt koncept men har vid upprepade tillfällen sagt att politikerna inte diskuterat idén vid mötena.

ECB kommer att lämna penningpolitiskt besked på torsdag denna vecka.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.