”Mexikanarnas krav var orimliga”
Efter många rykten och spekulationer kring den förestående emissionen och samarbetet med mexikanska Penmex meddelades idag att man bryter det pågående emissionförfarandet. Istället köper C Tech, med grundaren Christer Fåhreaus, Ericssons andel i Anoto med egna aktier och genomför en nyemission på 450 Mkr.
”Under ett års tid har vi brottats med frågan hur vi skulle hantera Anoto, om vi skulle dela ut det till C Techs aktieägare, separatnotera det eller fusionera det. Redan i somras diskuterade vi med Ericsson, som är stora ägare i Anoto, om att slå samman C Tech och Anoto och vi kom ganska långt i dessa”, säger Christer Fåhraeus. Anledningen till att man i det läget dock valde att fortsätta med det emissionförfarande, som hade pågått parallellt, anger han som att ”när man jobbat så länge efter en riktlinje vill man inte vända på en femöring”.
I stor sett är det dock just vad C Tech gör när man nu väljer bort Penmex. Rykten har länge talat om att det verkliga skälet till att det mexikanska konsortiet inte har täckning för den 450 Mkr stora planerade investeringen, men dessa tillbakavisas med emfas av Christer Fåhraeus.
”Vi har aldrig någonsin fått indikationer från dem att de inte skulle vara beredda att fullfölja investeringen. Det här gänget vi träffar är likvidstarka, allt annat är bara spekulationer”, säger han. Skälet till att avtalet och det industriella samarbetet med Penmex bryts är istället att deras krav för att gå in som ägare varit ”oacceptabla”.
”De har haft som krav att få 15 procent i Anoto vilket vi inte har haft möjlighet att erbjuda dem. Samtidigt var det industriella avtalet väldigt fördelaktigt för dem. Det innebar att de skulle få 50 procent av bruttomarginalen på tjänsteintäkterna från pennan och alla marginaler när vi säljer system. Det kunde vi inte acceptera. En affärsmässig deal hade kanske landat runt 10 procent”, säger Christer Fåhraeus som själv inte skriver under på att dagens affär är någon större ”kovändning”.
”Hade vi valt att fullfölja avtalet med Penmex hade det blivit omöjligt att genomföra sammanslagningen mellan C Tech och Anoto. Och sammanslagningen är, hur vi än vrider och vänder på det, det bästa för bolaget. Det går inte att komma ifrån att det är ett problem för ledning, styrelse och ägare med två separata bolag”, säger han.
Ett av huvudargumenten för den nu valda strategin är att utnyttja synergierna mellan bolagen. Enligt C Techs ledning ska sammanslagningen leda till gissningsvis 10-20 i besparingar, beräknat på den sammantagna kostnadsmassan för C Tech och Anoto. Dessa ska främst göras inom administration men även forskning och utveckling. Några exakta siffror eller detaljer om hur detta ska uppnås vill man dock inte ge i dagsläget.
De tre största ägarna i bolaget, efter nyemissionen, blir Ericsson (41 procent), Capital Group (12 procent) och Christer Fåhraeus (10 procent). ”Vi får väl se hur mycket pengar det i slutänden blir att jag går in med, det beror på hur styrelsen tilldelar och det där är inte riktigt klart än, men jag är tecknad för 25 Mkr. I övrigt är emissionen rejält övertecknad, vi är nog uppe runt 550 Mkr”.
Ericsson äger nu över 40 procent i bolaget, vad har ni för garantier för att de inte säljer sina aktier över börsen? ”I praktiken finns det inga signifikanta avtal som reglerar det. Samtidigt ska man inte glömma att Ericsson nu är med och tecknar sig i emissionen”, säger Christer Fåhraeus.
De prognoser som sedan tidigare utfärdats för kassaflödet i bolagen kvarstår. Enligt dessa ska positivt kassaflöde för C Techs del nås första halvåret nästa år, för Anotos del första halvåret år 2003. Då ska även kassaflödet på koncernnivå vara positivt. De pengar som nu tas in beräknas räcka fram till dess.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.