Midsommarnubbe till aktieportföljen

ANALYS Finländska Altia som producerar och distribuerar vin och sprit handlas med en rejäl rabatt. Affärsvärlden ser köpläge i utdelningsaktien.

KÖP Midsommar står för dörren och vad passar då bättre än ett glas O.P. Anderson till sillen. I år talar dessutom mycket för att det även kan vara läge att addera O.P. Anderson till börsportföljen. Den svenska akvavitfavoriten ingår sedan några år i finländska Altia som sattes på börsen i fjol då finländska staten sålde ut cirka två tredjedelar.

Altias verksamhet är indelad i tre affärsområden och inriktar sig på vin och sprit med fokus på Finland, Sverige och Norge. Bolaget säljer dels egna varumärken och agerar dels distributör åt utländska vin- och spritproducenter, exempelvis Jack Daniel’s och prisbelönta svenska Hernö Gin. Vid sidan av den konsumentinriktade verksamheten finns ett industriben med ungefär en tredjedel om omsättningen.

I fjol tyngdes Altia framförallt av valutaeffekter och vädret. Kärnan i Altia är nämligen spritvarumärket Koskenkorva (brännvin/vodka), med tillhörande industriverksamhet inom alltifrån etanolprodukter för läkemedelsindustrin till stärkelse åt pappersindustrin. Grunden i hela den affären är finländskt korn där Altia årligen köper upp omkring 15 procent av den finländska kornskörden. I fjol gjorde den extremt varma sommaren att kornskörden blev den sämsta på flera år, med kraftig prisuppgång som följd. De negativa effekterna från fjolårets skrala skörd hänger kvar under första halvåret 2019, men vid en mer normal skörd i år kommer Altias resultat att påverkas positivt från andra halvåret.

Affärsvärldens bild är att den kortsiktiga aktiemarknaden har lagt för stor vikt vid denna tillfälliga motgång och att prislappen nu framstår som klart attraktiv. Givet låga investeringsbehov har Altia förutsättningar att leverera fria kassaflöden på 8–9 procent av börsvärdet. I dagens lågräntemiljö är 8–9 procents avkastning i ett ocykliskt bolag inte alls så dumt. Och då är det helt utan någon vinsttillväxt, trots att flera faktorer talar för att Altia åtminstone ska lyckas krama ur låg ensiffrig vinsttillväxt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.