Migrationsverkets siffror höjer räntorna

De svenska obligationsräntorna fortsätter på torsdagsmorgonen de senaste dagarnas uppgång efter att Migrationsverket har presenterat sina reviderade prognoser. Differensen till den tyska tioårsräntan har därmed utökats till -0,20 procent, efter att ha inlett veckan vid -0,07 procent. Räntemarknaderna i övrigt är oförändrade inför eftermiddagens höjdpunkt.

”ECB-mötet blir ankaret till dagens ränterörelser. Långa räntor tros påverkas av signaler om utökade obligationsköp medan korta räntor reagerar på signaler om att ännu en sänkning av inlåningsräntan”, skriver Nordea.

På valutamarknaden har den svenska kronan sammantaget försvagats något, medan dollarn har stärkts mot euron.

På morgonen presenterades Migrationsverkets uppdaterade prognos, där antalet asylsökande skrevs upp till ett huvudscenario på 160.000 personer under 2015 – upp från 74.000 personer vid prognosen i juli. Migrationskostnaderna beräknas öka med uppemot 28,8 miljarder kronor nästa år och med ca 37,5 miljarder år 2017.

Swedbank bedömer att statens nettolånebehov kommer att öka med cirka 25 miljarder kronor i år och 30 miljarder nästa år, inräknat en viss avräkning mot biståndsbudgeten.

”Osäkerheten är dock betydande vilket inte minst illustreras av Migrationsverkets intervall. Samtidigt ska man komma ihåg att aktivitetsnivån i ekonomin och sysselsättning påverkas positivt när flyktingströmmen ska omhändertas vilket i viss mån ger ökade skatteinkomster”, skriver Swedbank.

Riksgälden meddelade i veckan att de senarelagt sin publicering av prognosen för statens budgetsaldo och upplåning för att invänta Migrationsverkets nya prognos, vilket inledde uppgången i de svenska obligationsräntorna.

”Vi räknar med att Riksgälden kommer att öka emissionsvolymerna per auktion från 4 miljarder kronor till 5 miljarder motsvarande drygt 20 miljarder kronor per år. Vi bedömer marknadseffekten som ränta upp under kurvbrantning”, fortsätter Swedbank.

Kinas president Xi Jinping sade vid statsbesöket i Storbritannien under onsdagen att landet kommer att undvika en hårdlandning, men att det finns ett visst nedåttryck på ekonomin.

Enligt Xi har tillväxtekonomierna fortfarande gynnsamma ekonomiska grundförutsättningar, och den kinesiska ekonomin är i nuläget ”överlag stabil”. Framsteg har gjorts i strävan efter att stabilisera tillväxten, enligt presidenten.

Morgonens statistik visade att förtroendet i den franska tillverkningsindustrin sjönk till 103 i oktober jämfört med 104 månaden innan, vilket även var den väntade nivån.

Näst på tur står detaljhandelsstatistik från Storbritannien. Under eftermiddagen presenteras ECB:s penningpolitiska besked, där analytikerna inte förväntar sig några ytterligare åtgärder.

”Internationellt är siktet inställt på ECB. Vi väntar mjuka tongångar men ingen action denna gång. Med endast en tredjedel av QE-programmet avverkat är det för tidigt för en utvidgning”, resonerar Danske Bank.

Efter veckans relativa stiltje inkommer även flera amerikanska statistikpunkter, däribland försäljning av befintliga hus i september och veckostatistik över nya arbetssökande.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.