Miljonärerna köper Investor och SBB i börsfallet

Den negativa börsutvecklingen har fortsatt i juni, men här är de aktier som trots allt har lockat Avanzas private banking-kunder under månaden.
Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholmsbörsen har nu haft sex månader i rad med nedgång. Börsens breda index, OMXSPI, har första halvåret 2022 gått ner med 29%. Samtidigt är OMXS30 ner med 22%. OMXS30 backade med -8,32% i juni, den största nedgången för en enskild månad i år.

Trots utvecklingen finns det aktier som har lockat Avanzas private banking-kunder under månaden.

Toppar listan över de mest köpta aktierna gör åter Investor, följt av SBB. De aktierna toppade även köplistan hos Nordnets private bankning-kunder i juni (läs mer här). På en tredjeplats kommer Castellum.

Mest köpta aktierna  Kursutveckling i maj
Investor B -8%
SBB B -37%
Castellum -31%
Atlas Copco B -9%
Volvo B -7%
SBB D -38%
NIBE Industrier B -10%
Swedbank A -12%
Sandvik -17%
VNV Global -28%
Mest sålda aktierna Kursutveckling i maj
Haldex* 65%
Swedish Match* 3%
Embracer Group B -12%
LeoVegas* 1%
Akelius D 4%
Volvo Car B -16%
Telia Company -2%
Scandic -2%
SAAB B 2%
Momentum Software Group* 57%
*Pågående bud av bolagen.

”[SBB] ingår med start första juli i OMXS30. Aktien har haft en tuff utveckling under året där juni inte varit något undantag. För första halvåret 2022 är aktiens utveckling -75%. Finansieringsmöjligheterna har dramatiskt förändrats under de senaste månaderna. Marknaden är orolig över hur hög räntan kan komma att bli vid kommande omfinansiering av obligationslån, skriver Johan Hagberg, kundansvarig för Private Banking, och fortsätter:

”Denna oro finns i hela fastighetssektorn där även Castellum ingår som också gått ner mycket den senaste tiden. Här kan vi dock notera att bolagets VD Rutger Arnhult öppnat plånboken och gjort två nya insiderköp under månaden om totalt 125,000 akter för cirka 19,5 miljoner kronor.”

Även VNV-global tar sig in på topplistan, på plats tio. Även denna aktie har under året tappat rejält, med 76%.

”Bolaget är ett investmentbolag som primärt fokuserar på onoterade bolag i tillväxtmarknader. Aktien handlas i skrivande stund till en hög substansrabatt om cirka 70%. Att substansrabatten är så pass hög kan ha att göra med hur marknaden värderar de onoterade innehaven vilket är betydligt lägre än bolaget. Marknaden räknar med att bolaget kommer behöva skriva ned värderingarna framöver”, skriver Johan Hagberg.

Haldex toppar säljlistan

På topplistan över aktierna som främst nettosålts under månaden återfinns fyra bolag som just nu har pågående bud att köpas upp. Toppar listan gör Haldex, som i början av juni mottog ett bud på 66 kr/aktie från SAF-Holland. Budet  innebar en premie på 46,5% från stängning föregående dag. Att aktier har handlats kring budnivån sedan budet tyder på att marknaden räknar med att detta går igenom den här gången, påpekar Johan Hagberg.

På en andraplats finns Swedish Match, som i maj fick ett bud från Philip Morris. Acceptfristen för budet inledes den 29 juni och slutar den 30 september. Aktien lyfte runt 3% när erbjudningshandlingarna blev godkända och handlas nu närmare budnivån på 106 kr/aktie än tidigare.

På en tredjeplats kommer Embracer, som den 8 juni gjorde en uppmärksammad riktad emission till en premie om 15% från stängningskursen dagen innan.

Globalfonder mest populära

Vad gäller de mest populära fondkategorierna under månaden är listan identisk med föregående månad med skillnaden är att globalfonder gått om Sverigefonder och toppar listan. På en tredjeplats syns finans.

”Listan över mest sålda fondkategori visar att SEK säljs av. I ramen för SEK ingår realräntefonder och korträntefonder. Med det sagt vågar investerare nu ta mer risk än tidigare” skriver Johan Hagberg.

Vidare menar han att listan över mest nettoköpta enskilda fonder visar att aktiefonder fortsatt är de populäraste köpen samtidigt som fonder med en lägre risknivå har sålts under månaden.

”Med köp av aktiefonder och sälj av andra fonder där risknivån är lägre tyder det på att investerarna nu vågar öka risken i sina portföljer”, skriver Johan Hagberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.