Minskat utbud på het bomarknad

Utbudet av bostadsrätter till salu fortsätter att sjunka,i synnerhet i Stockholms innerstad,

Utbudet av bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet fortsätter att sjunka, särskilt i Stockholm och i synnerhet i innerstaden, där utbudet i december i år var 30 procent lägre än i fjol.

Det visar statistik från Hemnet.

”Utbudet följer samma trend som vi har sett under 2019 och som i någon mån har accelererat på senare tid i takt. Vi har en piggare marknad där försäljningarna går snabbare, vilket är huvudförklaringen till att det finns färre bostäder till salu. Det kommer också ut något färre nya annonser än tidigare”, säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet var i december 10 procent lägre än motsvarande månad i fjol och på den lägsta nivån sedan 2016. I Stockholms län minskade utbudet av bostadsrätter med 15 procent från i december 2018.

”Vi har intressanta skillnader regionalt där Stockholm har en betydligt större minskning än resten av landet och de andra storstadslänen”, säger Staffan Tell.

I Stockholm är det i innerstaden som utbudet minskar snabbast. I december var det hela 30 procent lägre än samma månad i fjol.

 

”Stockholms innerstad har den största nedgången och eftersom den i någon mån leder utvecklingen kan det kan skvallra om framtiden för resten av landet”, säger Staffan Tell.

 

Eftersom det är stora säsongsvariationer i utbudet av bostäder till försäljning är en jämförelse med motsvarande månad tidigare år mest rättvisande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.