Mips vd Johan Thiel inför börsnoteringen: Vi ska växa 360 procent på tre år

Om drygt en vecka ska Mips, som gör skyddsteknik för hjälmar, sättas på börsen. "Vi har satt som mål att vi ska nå över 400 miljoner kronor i omsättning år 2020", säger vd Johan Thiel till Affärsvärlden.
Mips vd Johan Thiel inför börsnoteringen: Vi ska växa 360 procent på tre år - Johan-Thiel-mips-700-170314_binary_6832458.jpg

Mips har ingen egen tillverkning utan säljer tekniken till hjälmtillverkare som integrerar den i allt från skidhjälmar, cykelhjälmar och arbetshjälmar. Forskningen kring Mips-tekniken inleddes för drygt 20 år sedan. Nästa torsdag, den 23 mars, gör Mips entré på Stockholmsbörsen.

– Vi har en ägargrupp som har investerat i Mips och som ansåg att det var en bra tidpunkt. Det känns också viktigt för Mips att få en kvalitetsstämpel genom att vara på börsen, säger vd Johan Thiel.

Hur ser du på konkurrensen?
                       
– Det finns ett antal mindre varumärken som 6D, Kali och Poc som även är kund hos oss. Vi är däremot ensamma om att kunna erbjuda teknik till alla varumärken.

Hur bra är Mips hjälmar i jämförelse med exempelvis börsnoterade Hövdings hjälm?
                      
– Våra lösningara är applicerbara i alla hjälmar och fokuserar på rotationsrörelser, Hövding har en intressant teknik men med ett begränsat användningsområde. Mips adresserar en bredare marknad där alla typer av sporter och yrkesutövande som exempelvis räddningstjänst, polis och militär.

Hur långt sträcker sig Mips patentskydd?
                       
– Det breda patentet sträcker sig till 2030 men vi arbetar aktivt med att säkra upp ett så starkt territorium som möjligt.

Vad händer när patentskyddet går ut om drygt tolv år?
                       
– Jag ser gärna att vi vid den tidpunkten har byggt upp ett ännu starkare territorium. Vi är ett ip-drivet företag där vi satsar pengar på att behålla vår position på marknaden. Vi är ett unikt gäng som bara fokuserar på just detta. Det är väl det som är skillnaden gentemot många andra aktörer: att vi har kopplingar mot vetenskap och forskning och har KTH bakom oss.

Vilka är de största riskerna?
                       
– Det kommer alltid att finnas en marknad som inte alltid beter sig exakt som man har tänkt sig, men vi har en plan fram mot 2020 och den följer vi.

Vilket är då ert finansiella mål till 2020?
                       
– Vi har satt som mål att vi ska nå över 400 miljoner kronor i omsättning och en rörelsemarginal på 40 procent. I fjol omsatte vi 86,6 miljoner kronor. Vi har ingen egen tillverkning och därmed får vi en väldigt enkel och skalbar modell i produktionen. Vi sitter inte heller på några egna lager och det är våra kunder som jobbar med kommunikation och marknadsföring.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight