Laddar

Misstänkt insiderbrott – flera gripna

Ett stort antal personer har gripits misstänkta för insiderbrott, enligt ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten.
Misstänkt insiderbrott – flera gripna - EKOBROTTSMYNDIGHETEN LOGGA
Foto: Stina Stjernkvist / TT

12 personer i Sverige har anhållits misstänkta för grovt insiderbrott. Även i Norge har polisiära insatser skett där fyra personer har gripits varav en begärts häktad idag. Dessutom har ytterligare nio personer förhörts av norska polisen i den misstänkta insideraffären.

Brottsmisstankarna kan kopplas till den aktiehandel i ett mjukvarubolag som gjorts innan ett uppköpsbud på företaget offentliggjordes.

“Vi misstänker att informationen om att det fanns ett bud om att köpa ut bolaget från börsen har läckt och att ett antal personer har handlat på insiderinformationen, alltså information som inte var tillgänglig för marknaden vid den tidpunkten”, säger Björn Rygart, poliskommissarie vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Gör förhör

Enligt myndigheten gjordes gripandena tidigare i veckan och utredningsarbetet ska ha pågått under en längre tid. Ekobrottsmyndigheten, norska Økokrim, samt med Polismyndigheten i Västra Götaland har varit involverade i insatsen.

Under polisens insats har det gjorts beslag från ytterligare tre personer. Ett flertal av de misstänkta är nära anhöriga eller släkt.

“Just nu fokuserar vi på förhör med de misstänkta. Vi har även gjort ett stort antal beslag vid insatsen som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om datorer, telefoner och annat material”, säger Björn Rygart vidare.

Det är innan kl 12 på lördag som förundersökningsledaren och kammaråklagaren Pontus Hamilton måste fatta beslut om ifall de de anhållna ska begäras häktade.

Artikeln uppdateras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.