Moderaterna kräver ny ekonomisk strategi

Moderaterna kräver att regeringen byter ekonomisk strategi för att rädda jobben under den mest akuta fasen av coronakrisen.

De vill bland annat att staten täcker upp för de drabbade företagens fasta kostnader under april och maj samt slopar arbetsgivaravgifterna för alla företag under de två månaderna. Det nya krispaketet skulle kosta 100 miljarder kronor per månad.

”Det är ett större paket, men enklare, som gör att vi kan skippa onödiga konkurser”, sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, på en pressträff på tisdagen.

Moderaterna vill bland annat att permitteringsstödet blir mer generöst och att företag ska kunna få stöd från staten för korttidpermittering på heltid, det vill säga 100 procent.

När det gäller de fasta kostnaderna anser Moderaterna att staten ska täcka upp dessa för de företag som drabbats hårdast av coronakrisen.

Sedan tidigare har Moderaterna föreslagit att arbetsgivaravgifterna ska slopas helt under två månader för alla företag, trots att vissa företag går bra.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, sade att Sverige har råd med detta, och även med nya krispaket längre fram för att få fart på ekonomin.

Hon sade att krisen har slagit rakt in i ekonomin på ett sätt vi aldrig tidigare har sett och att om vi inte räddar de livskraftiga företagen nu kommer kostnaden att bli mycket större framöver.

”Våga prioritera här och nu för att kostnaderna inte ska öka längre fram”, sade Svantesson.

Hon noterade att lycksökare dyker upp vid kriser och sade att Moderaterna vill att regeringen redan nu skärper bidragsbrottslagen så att även den här typen av ersättningar omfattas.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.