Möjlig bensinprishöjning efter drönarattack

Redan på måndagsmorgonen hade ett bolag höjt bensinpriset med 15 öre.

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien, men hur går det med bensinen som du häller i din egen tank?

Redan på måndagsmorgonen hade ett bolag höjt bensinpriset med 15 öre.

Oljemarknaden slog igen under helgen, berättar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea. Men under natten mot måndagen öppnade den igen, och då kunde effekterna av den omfattande attacken i Saudiarabien avläsas.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) kraftigt när handeln inleddes midnatt svensk tid. På måndagsmorgonen var priset 65,50.

– Oljepriset steg direkt efter midnatt, men sedan lugnade det ned sig lite. Nu på morgonen hade priset stigit med en 10 procent, säger Christian Kopfer till TT.

Oron för konflikt ökar
Prisökningen beror på framför allt två saker, förklarar han.

– Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger.

Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saudi Aramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.

Tystnad dåligt tecken
Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.

Mängden olja som släpps ska vara “tillräcklig för att tillmötesgå marknaden”, skriver Trump. Landets energidepartement hade tidigare under söndagen flaggat för beslutet.

Fast om USA:s åtgärder hjälper beror förstås på hur lång tid avbrottet varar i Saudiarabien, förklarar Christian Kopfer.

Hur påverkas bensinpriserna?
Frågan är hur våra bensinpriser påverkas.

– En stor del av bensinpriset i Sverige är skatt, bara sex, sju kronor är råoljepriser. Om råoljan går upp 10 procent så blir ökningen av bensinpriset inte lika stor.

Christian Kopfer förklarar att det brukar vara en eftersläpning på bensinpriserna ut mot kunderna. Men redan på måndagsmorgonen hade Circle K höjt priserna med 15 öre litern. Fast hur priset påverkas i längden beror på hur varaktigt avbrottet i Saudiarabien blir, förklarar han.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här