MONARK-STIGA: Vingligt cykelbud

Salvatore Grimaldi är ute och cyklar. Budet på Monark-Stiga ärför billigt och för oklart.

Aktieägarna i Monark-Stiga borde avvisa inviten från huvudägarenSalvatore Grimaldi. Det går att kritisera såväl budpremien,utformningen och omständigheterna kring budet.Affärsupplägget är att Grimaldi köper Monark-Stiga. Däreftersäljer Grimaldi Stiga till ett konsortium som består av denschweiziska banken UBS, Grimaldi själv och företagsledningen iStiga. Prislappen på Stiga är 1.210 miljoner kronor plus Stigasskulder på cirka 120 miljoner kronor. Effekten blir attcykelverksamheten (Monark), med Grimaldi som ensam ägare,värderas till 37 miljoner kronor.I prospektet påstås att Monark hittills i år har gjort enförlust på 16 miljoner kronor. Detta är felaktigt. I resultatetingår nämligen en engångskostnad för personalminskningar på 11miljoner kronor. Dessutom har Monark Exercise, som tillverkarträningscyklar, gjort en vinst på 5 miljoner kronor, vilken intehar räknats in i resultatet.

Ett nollresultat

Det korrekta resultatet är att Monark har visat ettnollresultat. För helåret kommer dock cyklarna att göra enrörelseförlust på cirka 10-15 miljoner kronor. Men kassaflödet,det viktigaste måttet i det här fallet, visar i likhet med allaandra år (sedan Grimaldi blev huvudägare) ett klart överskott.Detta beror på att bolagets avskrivningar hela tiden har varitstörre än investeringarna i anläggningstillgångar. Under 1997och 1998 har Monark gjort avskrivningar på runt 70 miljonerkronor samtidigt som anläggningsinvesteringarna uppgått tilldrygt 30 miljoner kronor. Denna relation kommer inte att ändras.Problemet är att företaget har för stor, och inte för liten,produktionskapacitet. Bolaget har inget investeringsbehov.Genom att räkna in Exercisedelen och återlägga avskrivningarna,som bara belastar det visade resultatet, samt justera för gjordaanläggningsinvesteringar har Monark under 1997-1999uppskattningsvis haft ett positivt kassaflöde på 71 miljoner1997, 43 miljoner 1998 och 22 miljoner 1999 (efter skatt). Redandessa kassaflöden gör att Grimaldi nästan kan räkna hem budet.

Kassaflödena har uppnåtts trots att cykelmarknaden i Europa harfallit från toppnivån i början av 1990-talet på 19 miljonercyklar till decenniets lägsta nivå på 12 miljoner. Monark harhaft svårt att anpassa produktionen till marknaden, vilket harslagit på lönsamheten. Kassaflödena borde rimligen förbättrasnär produktionen stramas åt. I samband mednio-månadersrapporten, som kom mindre än en månad före budet,meddelade företaget att tagna engångskostnader kommer att minskakostnaderna med 40 miljoner kronor om året. Grimaldis arbeteunder sina tre år i företaget har gått ut på att anpassaproduktionen till den lägre efterfrågan på cyklar. Detta arbetebör ge effekt de närmaste åren.Även den framtida nettoskulden, idag cirka 600 miljoner kronorunder ett genomsnittsår, talar till Grimaldis fördel.Nettoskulden borde minska genom att Monark Motor har avvecklatsunder hösten. Redan idag har Monark-Stiga nått en bit på väg. Enlägre nettoskuld gör Grimaldis kalkyl mer aptitlig.

Fler borde få bjuda

Det är möjligt att bara Grimaldi är beredd att betala 37miljoner kronor plus skulderna för Monark. Men detta vet viingenting om, eftersom aktiemarknaden med nuvarandeaffärsupplägg aldrig får chansen att värdera delarna Stiga ochMonark var för sig. Med en uppdelning av koncernen skulle andraintressenter på både Stiga och Monark få chansen att bjuda påföretagen.Lex Asea medger att ett bolag kan delas ut utan skatteeffektför ägarna. Salvatore Grimaldi säger dock att han som storägare inteskulle omfattas av Lex Asea. Vid en bokstavstolkning kan lagentolkas på detta sätt, men samtidigt är det inte lagstiftarensmening att minoritetsägarna ska missgynnas. En utredning hållerpå att se över effekterna av Lex Asea. Hur som helst är inteGrimaldis skattesituation något skäl för minoritetsägarna attacceptera budet.

Tre fjärdedelar jäviga

En anmärkningsvärd omständighet är att tre av fyra ledamöter iMonark-Stigas styrelse har ansetts jäviga. StyrelseordförandenAnders Ilstam, Salvatore Grimaldi och Göran Lindén är allaengagerade i det köpande bolaget. Så när styrelsenrekommenderade aktieägarna att ta Grimaldis bud baseras detta påden kvarvarande styrelseledamoten Per Sortes (f.d VD i Cerealia)åsikt i frågan. Till sin hjälp har Sorte haft en värdering avrevisionsfirman Arthur Andersen. Enligt uppgifter tillAffärsvärlden gick det snabbt när Arthur Andersen värderadeMonark-Stiga. Affärsvärlden anser att budet ska dras tillbakaeller höjas för att minoritetsägarna ska bli kompenserade föroklarheterna i affären.

BILDTEXT: Salvatore Grimaldi får bereda sig på kritik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.