Morgonens nyheter i korthet

JAcob Wallenberg kräver korten på bordet om SAS-kartellen. Förre Telia-chefen tror att vändningen dröjer.

DAGENS INDUSTRI Wallenberg kräver förklaring av SAS. SAS styrelse lever på lånad tid om de ska behålla aktieägarnas förtroende.”Det är absolut nödvändigt att jag får ta del av en djuplodande rapport så fort som möjligt”, säger Jacob Wallenberg.Han ger bara styrelseledamöterna veckor att visa att de är precis så oskyldiga som de säger.

”Vändningen dröjer”. Lars Berg, tidigare VD för Telia och toppchef på Mannesmann, är pessimistisk. Han tror att det dröjer innan vi får se en kursuppgång för teleoperatörerna på Europas börser. På kort sikt finns inga ljusglimtar. ”3G-utbyggnaden är försenad på nästan alla marknader, så det kommer nog inget ryck uppåt förrän man ser att allmänheten använder de nya mobiltjänsterna”, säger Lars Berg.

FINANSTIDNINGEN ”Sverige är med i EMU 2005”. Statsminister Göran Persson tror att Sverige kommer att vara med i EMU 2005. Redan i början av nästa mandatperiod kan regeringen utlysa en folkomröstning. ”Tidigt nästa mandatperiod kommer vi att göra en utvärdering. Utifrån det tar vi sedan beslutet om en folkomröstning”, säger Göran Persson, som därmed kopierar sin brittiske kollega Tony Blairs vallöfte från i våras om ”assessment early in the next parliament”.

Persson lovar att aldrig sälja Vattenfall. Statsminister Göran Persson håller hårt i kraftbolaget Vattenfall. Det kommer aldrig att säljas ut, säger statsministern, och stänger också dörren för andra privatiseringar. ”Vi kommer inte att sälja ett enda företag, såvida vi inte tror att det blir en fördel för det företaget och för den trakt det verkar i”, säger han.

SVENSKA DAGBLADET Ökad osäkerhet dämpar börser. Amerikanska Feds senaste rapport om svag USA-konjunktur och onsdagens sena kursfall på Nasdaqbörsen förbistrade i går stämningen på aktiebörserna i Asien och Europa. Samtidigt gav Europeiska Centralbanken (ECB) en mer motsägelsefull bild av läget på den europeiska sidan av Atlanten. ECB:s månadsrapport för augusti fick en rad europeiska analytiker att bedöma utsikterna för en sänkning av euroräntan senare denna månad till minst 50 procent, enligt en rask Reuters-enkät.

Trendbrott i fondsparandet. Börsnedgången har gjort fondspararna mer försiktiga när det gäller att sätta in pengarna i aktiefonder.

Ett trendbrott kan skönjas i Fondbolagens förenings statistik över nysparandet i fonder. I maj och juni låg det totala nettosparandet i värdepappersfonder på 5,2 respektive 5,8 miljarder kronor. I juli sjönk den siffran till 2,9 miljarder kronor. Inflödet under månaden uppgick till 12,4 miljarder konor medan utflödet var 9,5 miljarder kronor.

DAGENS NYHETER E-utbildningar ute i kylan. För något år sedan var det en uppblåst bransch med aktietoppnoteringar i 300-kronorsklassen. Nu är det svårt att ens få tag på analytiker som följer e-utbildningsföretagen. Efter en rundringning på de svenska storbankernas analysavdelningar kan man snabbt konstatera att e-utbildning inte är någon het bransch.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder