Morgonens nyheter i korthet

TV4s VD Thorbjörn Larsson i nytt storbråk. Nokias forskning mer lönsam än Ericssons. Rena fingrar hela förmiddagen, läs morgonnyheterna på webben.

DAGENS INDUSTRI Mediechefer i storbråk. Ett storbråk har blossat upp i TV-Sverige. ”I förra veckan hotade TV4s Thorbjörn Larsson mig med att han skulle se till att få mig avsatt. Det liknar rena maffiametoderna”, säger Anders Ericson, VD för Annonsörföreningen. ”Hans påståenden är helt felaktiga”, kontrar TV4s VD Thorbjörn Larsson.

Nokias forskning mer lönsam än Ericssons. Nokias forskare utklassar Ericssons, visar en granskning som DI gjort. Trots det fortsätter Ericsson att öka sina investeringar på området. Forskning och utveckling motsvarar just nu 19 procent av koncernens omsättning. Siffran har aldrig varit högre. Ericssons forskningsbudget är och har länge varit bland de högsta i branschen. Men den är långt ifrån lönsammast, visar DIs genomgång. En investerad forskningskrona i Ericsson ger 23 öre tillbaka i vinst. På Nokia ger varje forskningskrona hela 10 kronor tillbaka.

FINANSTIDNINGEN Insideraffärerna faller med börsen. De som har bäst insyn i företagen på börsen tar det allt lugnare med sina egna aktieaffärer. I takt med att börsen fortsätter ned har antalet insideraffärer minskat med en femtedel, enligt ny statistik från Finansinspektionen. Under perioden från maj till och med den 26 oktober minskade antalet aktieaffärer bland insiders med 20 procent, jämfört med samma period 2000. Under samma månader i år föll Stockholmsbörsens OMX-index med nästan lika mycket, eller med 17 procent.

Lågprisländer ska rädda Autoliv. Autoliv möter terrorattackernas negativa effekt på den amerikanska bilindustrin genom att flytta mer produktion av krockkuddar och säkerhetsbälten till lågprisländer. ”Det som hände den 11 september har vänt upp och ner på allting”, säger Autolivs vd och koncernchef Lars Westerberg. Före terrordåden låg prognoserna för de tre största biltillverkarna, Ford, General Motors och Daimler Chrysler, samtliga viktiga kunder till Autoliv, på en nedgång i produktionen på 3,5 procent under det tredje kvartalet.

SVENSKA DAGBLADET Akelius på väg bli Sveriges nya fastighetskung Roger Akelius gör ännu en storaffär med Drott. Hittills i år har Akelius köpt fastigheter samt aktier i Mandamus för över 4 miljarder kronor.

Roger Akelius Cypernbaserade företag tar över ännu fler fastigheter utanför storstäderna. I måndags köptes 55 fastigheter av Drott för 663 miljoner kronor. Huvuddelen är hyresfastigheter i Karlstad och Helsingborg. Några av fastigheterna har varit i Drotts ägo mindre än vecka. Förra tisdagen bytte Drott och Tornet ett antal fastigheter i Karlstad. Drott fick bostäder i utbyte mot kommersiella lokaler.

Handeln tror på julen Trots en annalkande lågkonjunktur tror Handelns Utredningsinstitut på en relativt stark julhandel. Mätt i fasta priser spår HUI en uppgång på 2 procent, att jämföra med förra året då försäljningen ökade med 1,4 procent. I Snabbindex för september skriver HUI att ”under förutsättning att oroligheterna inte tilltar i världen, politiskt och ekonomiskt, räknar vi dock fortfarande med en ökning av tillväxttakten för den privata konsumtionen under fjärde kvartalet med klimax under december månad”.

DAGENS NYHETER Kvinnolönerna består. En heltidsanställd kvinnlig LO-medlem tjänar drygt 12 000 kronor mindre per månad än en heltidsanställd manlig Saco-medlem. Köns- och klasskillnader består på arbetsmarknaden, menar LO i en ny rapport. För heltidsanställda kvinnor som är medlemmar i ett LO-förbund är medianlönen i år 17 300 kronor per månad. Medianlönen för heltidsanställda manliga Sacomedlemmar låg på 29 700 kronor, eller 70 procent över LO-kvinnornas medianlön. Medianlönen i Sverige i år för heltidsanställda är 21 300 kronor i månaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets