Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Telia får nej till prishöjningar. Tjeckisk JAS-affär i fara. Prassla inte, klicka och läs morgonens nyheter.

DAGENS INDUSTRI

Systembolaget törs inte sälja kontoret Systembolaget stoppar flytten från sitt huvudkontor vid Kungsträdgårdsgatan i Stockholm och även försäljningen av kontoret. Rädslan för att staten skulle plocka ut pengarna från kontorsförsäljningen genom krav på extrautdelning gör att styrelsen blåser av affären. “Man vet aldrig vad som händer med ett så stort kapital i ett statligt bolag. Man får alltid väga in risken för vad ägaren kan göra”, säger Systembolagets styrelseordförande Gunnar Larsson.

Framgångsrik jakt på skatter i konkursbolag Allt fler styrelseledamöter får personligen betala företagens skatteskulder. Skatte- och kronofogdemyndigheterna drev förra året in 215 Mkr genom processer, men många väljer att frivilligt betala innan målet dras inför rätta. Framgången gör att RSV kommer att prioritera verksamheten. “Målet är att vi ska kontrollera betalningsansvaret i samtliga företagskonkurser. Om skatteskulden är över 500 000 kronor ska det ske skyndsamt”, säger Leif Engdahl som är chef för RSVs periodbeskattningsenhet.

FINANSTIDNINGEN

Telias höjning kan stoppas av PTS Telias planerade prishöjningar på abonnemang kommer av allt att döma inte att godkännas av Post- och telestyrelsen. Enligt uppgifter till Finanstidningen riskerar nu Telia att gå miste om intäkter på flera hundra miljoner kronor. För Telia är den planerade prishöjningen viktig, eftersom den väntas ge en resultatförbättring på över 1,5 miljarder kronor på årsbasis. Egentligen var det tänkt att prishöjningarna skulle träda i kraft redan den 1 oktober. Men Post och telestyrelsen (PTS) satte sig på tvären och Telia sköt på prishöjningen till den 1 november. Nu är det tveksamt om Telia överhuvudtaget får igenom sina krav hos PTS.

Tjeckisk JAS-affär i fara Jas 39 Gripen har återigen fått konkurrens i Tjeckien. Amerikanska F-16 har ännu en gång dykt upp som utmanare i Natolandet. Det såg länge ut som om det svensk-brittiska konsortiet skulle vara det enda alternativet för den tjeckiska regeringen. En efter en drog Gripens konkurrenter tillbaka sina offerter, eftersom de ansåg att det var omöjligt att uppfylla Tjeckiens krav på motköpsaffärer. Men nu gör uppgifter i flera tjeckiska tidningar gällande att amerikanska F-16 åter är med i leken. Enligt uppgifterna ska Tjeckien erbjudas att leasa 24 stycken begagnade F-16 av Boeing.

SVENSKA DAGBLADET

Jobbsiffror på tvärs mot prognoser Sysselsättningen gäckar experterna och fortsätter uppåt trots terrorattacker och en växande osäkerhet om framtiden. I SCB:s septembersiffror över sysselsättningen fortsatte ökningen och nådde senvårens noteringar. Och Ams-chefen Anders L Johansson är optimistisk också inför fortsättningen. Första hälften av oktober har visat starka siffror. ”Det vi sett hittills ser bra ut. Arbetslösheten fortsätter att minska och sysselsättningen ökar”, säger han till Näringsliv.

KI varnar för höga löneökningar Nyckeln till en långsiktigt högre tillväxt, lägre arbetslöshet, låg ränta, skattesänkningar och starkare hushållsbudgetar är lönebildningen. I Konjunkturinstitutets rapport om “de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen i Sverige” understryks betydelsen kraftigt.

DAGENS NYHETER

Bensinpriset sänks – och kan sjunka ytterligare Priset rasar på råolja. På torsdagen sjönk priset för femte dagen i följd på Londons oljebörs och har nått den lägsta nivån på två år. Världsmarknadspriset på bensin är det lägsta sedan sommaren 1999. Sänkningarna får följder i Sverige. I dag fredag sänks bensinpriset till 8:96 för 95 oktan. Det lägsta priset sedan den 18 januari förra året då den kostade 8:93. Och fler prissänkningar är att vänta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.