Morgonens nyheter i korthet

Lars Thunell gör som Handelsbanken. Bonusfest på Telia. Läs morgontidningarns toppnyheter idag.

DAGENS INDUSTRI Lars Thunell gör som Handelsbanken SEBs VD Lars Thunell gör en omvändelse under galgen. Kontoren och bankens lokala närvaro ska sättas i centrum efter känt Handelsbanksrecept. I en intern skrivelse till personalen dras riktlinjerna i den nya strategin upp. Motivet är att stärka bankkontorens roll och öka SEB:s profil lokalt, och det är tydligt att SEB ger mötet med kunden en helt annan prioritet än tidigare. ”Behovet av detta har vi lärt oss under det senaste året”, skriver SEBs VD Lars Thunell till personalen.

Flygbolag rasar mot regeringen De svenska flygbolagen rasar mot regeringen. Norge och Danmark förlänger den statliga flyggarantin en månad ytterligare. Men i Sverige är det ännu oklart om det blir en förlängning efter onsdag natt. ”Kommer ingen förlängning efter onsdag av den statliga garantin finns det bara två saker att göra: vi måste teckna den ockerförsäkring som erbjuds eller ställa planen på backen”, säger Malmö Aviations VD Ulf Axelsson.

H&M växer i Frankrike H&M tar över fem butiker av de totalt nitton Marks & Spencer-butiker i Frankrike som Galeries Lafayette tog över i förra veckan. Det totala antalet H&M-butiker i landet blir därmed 35 stycken. Hur mycket H&M betalar är inte känt, men Kent Gustafsson, etableringsansvarig på bolaget, säger sig vara intresserad av att ta över fler butiker.

FINANSTIDNINGEN Förvirring inför GPRS-starten Mobiloperatörerna har just börjat hårdlansera GPRS-abonnemangen för att locka kunder till den nya tekniken. Men vad de talar tyst om är att abonnemangen inte fungerar utomlands – ännu saknas så kallade ”roaming-avtal” med operatörer i andra länder. Ingen av operatörerna vill ge en tidsuppfattning om hur länge det kan dröja, även om två av tre medger att det rör sig om affärsuppgörelser på nya villkor samt teknisk uppgradering.

Bonusfest på Telia Mellan 120 och 140 chefer på Telia kan räkna med miljontals kronor i sammanlagd bonus tack vare att Telia-aktien haft en bättre utveckling på börsen än europeiska kollegor som Vodafone och British Telecom. Men bonusprogrammet får inget stöd av Näringsdepartementet. ”Det är väldigt viktigt att alla som medverkar till en resultatförbättring ska få bonus. Just därför måste ett bonussystem vara utformat på ett sånt sätt så att det inte är andra faktorer som påverkar bonusen än den arbetsinsats som den enskilde medarbetaren gör”, säger Claes Ånstrand, statssekreterare med ansvar för statliga bolag på Näringsdepartementet som nu vill göra en översyn av samtliga bonussystem i statliga bolag.

SVENSKA DAGBLADET Astra Zeneca laddar för Losec-fight I början av december inleds den första rättegångsförhandlingen i USA avseende Losec. Astra Zeneca gör sig redo att försvara patenten för det storsäljande magsårspreparatet så att andra bolag, som tillverkar lågpriskopior av Losec, inte ska få en plats på den lukrativa läkemedelsarenan. Totalt ska fem patent för Losec prövas. Rättegången äger rum i New York och väntas pågå en bit in i nästa år.

Tjänstemän snuvade på 75 miljarder Förre SPP-VD:n Karl-Axel Linderoth går till attack mot att facket låter 75 miljarder i pensionspengar, i form av överskottet i Alecta, går tillbaka till företagen och inte till tjänstemännen. Han påpekar att Alecta (före detta SPP) ägs av både privattjänstemännen och företagen. ”Nu görs det gällande att det inte gäller. Det innebär att bestämmelsen om de anställdas delägarskap skulle vara rent nonsens”, säger Linderoth.

DAGENS NYHETER Svart dag för Katrineholm De dystra beskeden kom slag i slag i Katrineholm under gårdagen. Scania flyttar en stor del av busstillverkningen till Södertälje och samtidigt meddelade FCI Electronics att fabriken i Katrineholm läggs ned. Totalt försvinner närmare 1 000 jobb. Sedan tidigare har även Flextronics beslutat att lägga ned i Katrineholm. ”Det här är mer än vad västra Sörmland tål”, säger statsminister Göran Persson – själv från Katrineholm. Under nästa vecka ska näringsminister Björn Rosengren åka till Katrineholm och närmare gå in på vad regeringen kan göra för kommunen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.