Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Ericssons system mot förlust. Massdöd på börsens smålistor. Läs fler morgonnyheter ur dagens skörd.

DAGENS INDUSTRI

Ericssons system mot förlust För första gången på evigheter kommer Ericssons systemverksamhet att gå med förlust under ett kvartal. Det tror åtminstone telekomalytikerna inför telekomkoncernens delårsrapport på fredag. Det visar en sammanställning av 15 svenska och utländska analytikers prognoser som SME Direkt gjort i slutet av september. Omsättningen för Ericssons mobilsystemverksamhet väntas landa på 47,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet, en minskning med 1,3 procent. Rörelseresultatet väntas bli svagt negativt med en marginal på minus 0,1 procent, jämfört med positiva rörelsemarginaler på 4,1 respektive 1,1 procent för årets första och andra kvartal. Totalt räknar analytikerna med att Ericsson gör en förlust före skatt på 4,1 miljarder kronor för årets tredje kvartal.

Massdöd på smålistor. Åtta bolag på börsens smålistor har gått i konkurs sedan årsskiftet och de väntas få sällskap av fler. Aktiespararna kräver nu att de som ansvarar för listorna ska hålla bolagen i stramare tyglar. Aktietorgets VD Patrik Engellau håller inte med. “Om inte konjunkturen vänder snabbt – och det finns inget som tyder på att det ska bli så – kommer det att bli fler konkurser”, säger Gunnar Ek, ansvarig för bolagsbevakningen hos Aktiespararna. Värst drabbad av företagsdöd är Aktietorget, där tre bolag har gått i konkurs det senaste året. Häromdagen meddelade dessutom vattenbolaget Pure Water Technology att kassakistan kommer att vara tom om en månad såvida inte förhoppningarna om en stororder går i lås.

Saab i genombrottsaffär med USAs flygvapen. Saab har fått ett stort genombrott i USA. Amerikanska flygvapnet ska utrusta sina stridsflygplan av typen F-15 Eagle med Saab Avionics skydd mot luftvärnsmissiler och radarjaktrobotar, erfar DI. En första mindre beställning är klar och kommer att offentliggöras inom kort. Affären följs med stor sannolikhet av nya order redan nästa år. Amerikanska flygvapnet har drygt 700 F-15 i olika varianter (F-15A/ B/C/D/E). Enligt planerna ska samtliga utrustas. Det rör sig med andra ord om stora volymer över tiden. Första affären omfattar ett mindre antal plan, operativa hos Air National Guard, och är värd 90 Mkr. För hela flottan av F-15 plan handlar det om leveranser för uppemot 1 miljard kronor.

SVENSKA DAGBLADET Svenska årsredovisningar i topp. Electrolux gjorde den tredje bästa årsredovisningen i världen förra året. Tre av de tio bästa kommer från svenska företag. Brittisktägda Enterprise.com har utvärderat 800 börsföretag från 35 länder och från lika många branscher. Företag från USA dominerar, men inte lika eftertryckligt som för några år sedan, konstaterar undersökningsföretaget Enterprise. Svenska börsföretag tar alltmer plats på listan. Nio av de hundra bästa är årsredovisningar från svenska företag.

Ödesdag för flygbolag i kris. I dag väntas Schweiz regering besluta om den ekonomiskt ska rädda delar av bankrutta Swissairs flygtrafik. Samtidigt befinner sig flera andra europeiska flygbolag i ekonomisk kris. Schweiz federala regering möts i Bern för att överväga nya ekonomiska tillskott till landets konkurshotade flygindustri. Regeringen har redan pumpat in motsvarande tre miljarder kronor i Swissair för att bolaget skulle kunna återuppta flygningarna till 28 oktober.

DAGENS NYHETER Flyggaranti upphör. De svenska flygbolagen hoppas att regeringen i dag, måndag, ska förlänga den statliga garantin för krigshandlingar och terrordåd mot flygplan. Garantin upphör att gälla klockan 17 i dag, måndag. Blir det ingen förlängning tvingas de svenska flygbolagen att teckna den enda, dyra försäkring som just nu finns på marknaden. Och dyrare försäkringskostnader betyder dyrare flygbiljetter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.