Laddar

Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI ”3G-äventyret en mardröm.” Telekombranschen riskerar att knäcka sig själv, det är slutsatsen av Nokias senaste orderhemtagningar gentemot löften om dyrbar finansiering. Allt större engagemang i kundernas finansieringsproblem har fört in ett osunt, och icke hållbart, moment i telekombranschen, skriver DI. Oron för 3G-äventyret slår även hårt mot börsen. Under gårdagen sjönk Nokia och Ericsson nådde en ny årslägsta kurs.

Trelleborg nära tysk storaffär. Trelleborgs förhandlingar om tyska Contitech fortsätter. Enligt DI:s källor är Trelleborg den enda kvarvarande industriella spekulanten och en fördjupad granskning av Contitech har inletts. Ett förvärv skulle omfatta 13 000 anställda och en omsättning på 13,7 miljarder kronor, vilket nästan skulle innebära en fördubbling av Trelleborgs storlek.

Framtidstron i botten. Svenskarnas framtidstro fortsätter att rasa. I mars föll den samlande bedömningen till den lägsta nivån på över två år, enligt Statistiska centralbyråns enkät över hushållens inköpsplaner. Allt fler svenskar räknar med ökad arbetslöshet, stigande inflation och en sämre svensk ekonomi de närmaste tolv månaderna. Andelen som spår försämringar för den egna hushållskassan har ökat till 13 procent från 11 procent i februari.

FINANSTIDNINGEN Kraftigt ras för nyföretagandet. Antalet nystartade företag i Sverige har sjunkit med 14 procent under årets första månader, visar siffror från Nyföretagarcentrum. Minskningen gäller hela landet men värst har Blekinge, som var ett entreprenörscentrum under IT-boomen, drabbats. Där har antalet nya företag sjunkit med 32 procent under januari och februari jämfört med samma månader förra året. Den enskilt största orsaken är raset på börsen och dess effekter på framtidstron.

Annonser sänker TV4. Annonsmarknaden har mattats av och det ger ordentligt utslag i TV4:s resultat för första kvartalet. Enligt TV4:s vd Thorbjörn Larsson var reklamintäkterna 5 procent lägre under de tre första månaderna i år. Som en följd av det räknar han med att resultatet för första kvartalet kommer att stanna på 10 Mkr, jämfört med 42 Mkr under motsvarande period förra året.

SVENSKA DAGBLADET

Mobila bilder guld för operatörerna. Efter SMS-trenden, textmeddelanden över mobiltelefonen, kommer nu MMS som innehåller bild, film och musik. Inom en fyraårsperiod beräknas den ha vuxit om SMS i popularitet. För operatörerna betyder det en ny guldgruva. Enligt Mike Moore, produktchef inom Ericsson, kostar ett MMS tre-fem gånger mer än ett SMS. Själva tekniken innebär inga större investeringar från operatörerna.

Sapa säljer aluminiumbolag. Aluminiumkoncernen Sapa (före detta Gränges) säljer folierörelsen, Sapa Eurofoil, för 1,36 miljarder kronor. Köpare är dels det franska företaget Pechiney och dels italienska Comital. Båda affärerna förutsätter godkännande från berörda konkurrensmyndigheter och bedöms kunna avslutas nu i sommar.

DAGENS NYHETER

Handlare vill ha snabbt avtal. Det är inte med någon större stridsvilja landets handlare ser fram emot en eventuell konflikt, med strejkhot under påskhelgen som följd. Budskapet är entydigt att det måste bli en snabb förhandlingslösning. Handelsarbetsgivarnas förbundsdirektör Johan Marcus tror att förhandlingarna med Medlingsinstitutet återupptas snarast. ”Det finns en stark känsla bland våra medlemmar att det var fel av Handels att varsla om konflikt. Det slår hårt mot medarbetare, handlare och kunder”, säger han.

Ingen affär Volvo-Mitsubishi. Mitsubishi bekräftar att Volvos affär med det japanska buss- och lastbilsföretaget inte kommer att bli av. Den amerikanska konkurrenten Daimler Chrysler, som äger 34 procent av Mitsubishi, förhandlar om att köpa Volvos 3,3 procent i Mitsubishi. Från Volvos sida vägrar man dock kommentera uppgifterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.