Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Tvärstopp för 3G-näten. Krisen i telekomindustrin har försenat utbyggnaden av Sveriges nya mobilnät med uppemot nio månader. Den bedömningen gör nätbyggaren NCC. “För 2001 är det en försening. Det beror på operatörerna”, säger Olle Wärvik, VD för NCC Telecom. NCC hoppades ha ett första avtal klart med en operatör för en månad sedan, men något kontrakt är ännu inte undertecknat. Diskussionerna har tagit längre tid än väntat och nätutbyggnaden är försenad med sex till nio månader, enligt Wärvik. “Operatörerna ska hitta ekonomiskt effektiva och långsiktigt hållbara nät. De ska dessutom finna en gemensam teknisk plattform. Det tar tid”, säger Olle Wärvik.
Från fiasko till Vattenfall. Dag Klackenberg, expeditionschef på utrikesdepartementet, blir ny styrelseordförande för statliga Vattenfall. Utnämningen möts med förvåning från företrädare för energibranschen och oppositionen eftersom den nye ordföranden saknar erfarenhet från internationellt företagande. “Jag är mycket förvånad. Vattenfall är ett av Sveriges viktigaste företag och med tanke på dess snabba internationalisering skulle Vattenfalls styrelse behöva tillföras kompetens från en erfaren affärsman”, säger moderaten Per Westerberg, ordförande i riksdagens näringsutskott.
FINANSTIDNINGEN FI granskar läckor hos kommissionärer. Finansinspektionen (FI) tar nu krafttag för att minska läckorna hos fondkommissio- närerna. Med anledning av Pinkertonhärvan ska tio firmor hårdgranskas. Undersökningen riktar in sig på rutinerna på fondkommissionärernas avdelningar för corporate finance, där företagsaffärer sys samman. ”Vi kommer att titta på hur de hanterar informationsflödet i samband med uppdrag inom corporate finance”, säger Johan Nordfeldt som är handläggare på Finansinspektionen.
Ericsson erbjuder varslade en årslön. De anställda som tvingas lämna Ericsson får i de flesta fall relativt generösa avgångsvillkor. En uppsagd tjänsteman får i snitt en årslön, personlig vägledning i 12 månader och möjlighet till betald utbildning. ”De tjänstemän som blir uppsagda på grund av arbetsbrist får under 12 månader behålla sin lön. Tar de under perioden något annat jobb med lägre lön kompenserar Ericsson hela mellanskillnaden”, säger Tommy Jahrl, ordförande i Sif-klubben i Linköping. Han tillägger att de som tjänstgjort på Ericsson i mindre än sex månader får åtminstone tre månadslöner vid uppsägning.
SVENSKA DAGBLADET Byggnads blåser av strejken. Byggstrejken är slut. I dag rullar ånyo arbetet på de 242 byggarbetsplatser som varit strejkdrabbade sedan i måndags morse. Det var sent i går kväll, strax efter klockan 20, som Byggnads blåste av strejken. Då hade arbetsgivarna via fax meddelat att de accepterade samma månatliga utbetalningsnivå oavsett prestationslöneform.
Sverige avancerar i konkurrensligan. Sverige avancerar i den internationella konkurrensligan. Från en fjortonde plats de två föregående åren tar sig Sverige till den åttonde plats år 2000 och passerar därmed konkurrentnationer som Schwiez, Kanada, Tyskland och Danmark. Dock är det långt fram till den ständiga ettan USA och Sverige är inte ens bäst i Norden, för på tredje plats bland världens mest konkurrenskraftiga länder ligger Finland.
DAGENS NYHETER Prisökningen på villor mattas av i storstäderna. Villa- och bostadsrättspriser kommer att ligga stilla i storstäderna, medan priserna i de medelstora städerna väntas öka, enligt Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer. Snittpriset för den tänkta villan, byggd 1980, är en miljon kronor, jämfört med septembermätningen då den var 989.000 kronor. Men prisskillnaderna är stora. I Lessebo i Småland skulle villan kosta 400.000 kronor. I Danderyd utanför Stockholm skulle den kosta 3,4 miljoner kronor.
De senaste åren har villapriserna skjutit i höjden i storstäderna, främst Stockholm. Men nu spår mäklare i Bobarometern som Svensk Fastighetsförmedling publicerar två gångar per år, att priserna under de kommande sex månaderna kommer att ligga stilla.
Rederi misstänkt i skalbolagshärva. 35 bolag blev delägare i ett fartyg i Västindien och gick sedan i konkurs. Ekobrottsmyndigheten undersöker nu en skalbolagshärva där cirka 85 miljoner kronor har försvunnit. I samband med en konkurs i ett mindre bolag i rederibranschen uppdagades en misstänkt skalbolagshärva. Enligt processkontoret på skattemyndigheten i Stockholm har ett moderbolag köpt 35 stycken skalbolag för sammanlagt 85 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.