Morgonens nyheter i korthet

SEBs internetfond angav vid det senaste kvartalet ett värde på sitt största innehav, IT-bolaget Protegrity, som var mer än dubbelt så högt som marknadsvärdet. Läs fler morgonnyheter.

DAGENS INDUSTRI

SEB blåste upp fondvärde SEBs internetfond angav vid det senaste kvartalet ett värde på sitt största innehav, IT-bolaget Protegrity, som var mer än dubbelt så högt som marknadsvärdet. SEB värderade Protegrity till 113,50 kronor per aktie. Samtidigt fanns i den inofficiella handeln ingen köpare som var villig att betala mer än 50 kronor för en aktie. SEB:s egen värdering på innehavet, 52,8 Mkr, var därmed 120 procent högre än marknadsvärdet i den inofficiella handeln.

Dyr dubbelnit för Adcore Internetkonsulten Adcore betalade 370 Mkr för att köpa Cell Strategy, ett gäng avhoppare från konkurrenten Cell Network. Nu, ett halvår senare, överger nyckelpersonerna bakom Cell Strategy Adcore och tar med sig tre Adcorebolag. Till en köpeskilling av en krona styck köper Cell Strategys grundare Adcores verksamhet i Frankrike, Italien och USA med totalt 75 anställda. Den slutliga prislappen blir tre kronor.

Losec tappar mark Astra Zenecas magsårspreparat Losec har under snart fyra års tid varit världens mest sålda läkemedel, men i sommar blir den nedpetad från förstaplatsen av amerikanska Pfizers snabbväxande kolesterolsänkare Lipitor. Under årets första kvartal skiljde det bara 263 Mkr i försäljning mellan preparaten och med den ökningstakt som Pfizer hittills har redovisat för Lipitor antas den redan ha gått om Losec.

FINANSTIDNINGEN Fiasko för nya konkurslagen Regeringens försök att minska antalet företagskonkurser har blivit ett ordentligt misslyckande. Sedan lagen om företagsrekonstruktion trädde i kraft för fem år sedan har över 43 000 företag valt konkurs medan endast 471 bolag ansökt om rekonstruktion. För staten innebär misslyckandet också miljardutgifter i form av lönegarantier och kostnader för administration. Nu tvingas justitiedepartementet att återigen se över lagstiftningen.

Euro bingo för Securitas EMU-ländernas övergång till euron efter årsskiftet är en god affär för väktarbolaget Securitas, som också sköter kontanttransporter. När euron börjar användas innebär stora extrainsatser för att få ut alla nya eurosedlar och euromynt till banker, detaljhandeln och privatpersoner. På Securitas räknar man med extraintäkter på 300–400 miljoner kronor per år under 2001 och 2002 tack vare euron. Bolagets största konkurrent inom kontanttransporter i Europa är brittiska Securicor, vars hemmamarknad Storbritannien inte berörs av eurobytet.

SVENSKA DAGBLADET Ny aktör kan få fart på 3G-bygge Svenska Kraftnät, som äger statens kraftledningsstolpar ger sig nu in i kampen om kontrakt när 3G-näten ska byggas. Genom att sätta upp sina antenner i statens stolpar istället för att bygga nya, dyra egna master skulle teleoperatörerna kunna spara miljardbelopp, menar Svenska Kraftnät. I det svenska högspänningsnätet, stamnätet, ingår totalt 57 000 stolpar. Nätet spänner över hela landet och fungerar i dag som ett slags motorvägar för elkraften.

Ingen svacka för Skanska Skanska ser inga tecken på att byggmarknaden i USA skulle vara på väg ner i en svacka. De amerikanska dotterbolagen, som står för nästan halva bolagets omsättning, främjas framförallt av att byggandet för läkemedelsindustri och utbildningssektorn växer starkt. På måndagen presenterade Skanskas brittiska dotterbolag dessutom två nya kontrakt i Storbritannien värda totalt 840 Mkr.

DAGENS NYHETER Nivert räknar med regeringshjälp Telias VD Marianne Nivert räknar med regeringens hjälp när bolaget nu ska expandera genom att köpa utländska telekomföretag. Telia föredrar att vid kommande företagsförvärv betala med egna aktier. Staten riskerar därmed att komma under 51 procent i ägande, vilket hittills satts som en undre gräns för ägandet. ”Regeringen har sagt att de kommer att hjälpa oss att lösa den frågan och jag tror dem. De har agerat på ett pragmatiskt sätt tidigare”, sade Marianne Nivert på måndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.