Morgonens nyheter i korthet

Lars-Eric Petersson lovar ny Telia-VD om tre veckor...Men Soneras VD har redan börjat kapa kostnader. Ta till dig morgontidningarna i ett nafs.

DAGENS INDUSTRI

Öppet krig mot finansmannen Roger Akelius Roger Akelius försök att ta makten i fastighetsbolaget Mandamus stöter på allt häftigare motstånd. I helsidesannonser går LRF och Aktiespararna nu ut i öppet krig mot Akelius. Under rubriken “Dina pengar i Mandamus är hotade” varnas aktieägarna för att Roger Akelius mål är att Mandamus ska använda medlen från den föreslagna slopade aktieutdelningen till att köpa egna aktier. Därmed skulle Akelius kunna kringgå kravet på budplikt och gå över gränsen på 40 procents ägande i Mandamus utan att tvingas lägga bud.

Telia-VD klar om tre veckor… Telias ordförande Lars-Eric Petersson hoppas kunna presentera en VD för den nya nordiska telekomjätten senast till bolagsstämman den 23 april. “Att vi inte har en ny VD från start är inte så allvarligt, eftersom man ändå inte kan dra upp nya strategier innan fusionen har godkänts”, säger han.

…men Koponen har redan börjat kapa Telias mål om besparingar på 2,7 miljarder kronor om året från 2005, i samband med köpet av Sonera, har ifrågasatts i analytikerled. Soneras VD Harri Koponen står dock på sig. ”Det finns stora vinster att göra i att ha gemensamma system för nätverksdrift, fakturahantering med mera. Jag räknar också med att vi i framtiden kan spara stora belopp på att ha en gemensam utveckling av tjänster för GPRS och 3G. Det gäller att se till att vi inte driver dubbla projekt”, säger han.

SVENSKA DAGBLADET

Det våras för toppnoteringarna Det är gott gry i många av de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Den stora merparten har stärkts rejält sedan bottennoteringen i september och hittills i år har fem företag på mest omsatta-listan noterat ”all time high”; Nobel Biocare, SCA, SKF, Swedish Match och Astra Zeneca. Om vårbörsen inte blir allt för vintrig kan nya toppnoteringar ligga inom räckhåll för flera värdepapper.

Kraftig nedgång för fusioner Det samlade värdet av de gränsöverskridande företagsfusionerna under årets första kvartal sjönk med 45 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det visar uppgifter redovisade av analysföretaget Thomson Financial på onsdagen. Totalt handlade det om fusioner till ett värde av 248 miljarder dollar under kvartalet, vilket är den lägsta noteringen sedan andra kvartalet 1995. Nedgången har inneburit att tusentals rådgivarjobb har försvunnit från finansjättarna på Wall Street.

DAGENS NYHETER

Svenskt kreditbetyg höjt till toppnivå Kreditvärderingsinstitutet Moody’s Investors Service höjde på torsdagen det långsiktiga kreditbetyget för Sverige från Aa1 till Aaa, den högsta möjliga nivån. Sveriges fortsatta starka utveckling av de offentliga finanserna har varit en viktig bidragande orsak till det höjda betyget, enligt Moody’s. Sedan krisen i början av 1990-talet har landets finansiella styrka mer än återställts samtidigt som den ekonomiska diversifiering ökat. Därtill berömmer Moody’s Sverige för att ha blivit mer öppet och för landets dynamiska privata sektor.

PPM-valet lockar få unga PPM-valet för de yngsta väljarna pågår för fullt. Men ännu så länge har bara drygt 3 procent valt att göra ett aktivt val. Unga Aktiesparare tror att ointresset kan botas med mer undervisning i privatekonomi i skolan och drar nästa vecka i gång en omfattande kampanj för att öka kunskapen om privatekonomi hos de unga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.