Morgonens nyheter i korthet

Ericssonleverantörer spår uppgång. Varsel slår mot industrin. Läs morgonplocket här.

DAGENS INDUSTRI

Nivert tar över efter Ramqvist? Lars Ramqvists tid som styrelseordförande för Ericsson rinner ut. Vid årsskiftet har han styrt telekomjätten i tolv år – som VD, som koncernchef och slutligen som ordförande. Uppgifter talar nu om att Ramqvist har högst ett halvår kvar på sin post. Bland tänkbara efterträdare nämns Marianne Nivert. Tidigare namn som nämnts är förre finanschefen CW Ros, nuvarande koncernchefen Kurt Hellström, styrelseledamoten Göran Lindahl, förre Ericssonchefen Björn Svedberg samt Percy Barnevik.

Ericssonleverantörer ser uppgång nästa år Efterfrågan på GSM-produkter har åter tagit fart enligt underleverantörer till Ericsson. ”GSM-sidan har äntligen börjat röra på sig. De första positiva signalerna kom i september”, säger Johnny Alvarsson, VD för Elektronikgruppen. Den stora vändningen för hela telekommarknaden väntas först andra halvåret nästa år. Av de underleverantörer DI talat med säger sig ingen ha känt av den extra prispress på 20 procent som Ericsson hotade med i våras när bolaget drog i gång sitt besparingsprogram.

Hårdare regler för analytikernas aktieaffärer Nya och strängare regler för mäklarfirmor och deras aktieanalytiker är på väg. Fondhandlareföreningens styrelse ska diskutera skärpningen vid ett möte i dag, torsdag. Framöver kan analytikerna komma att behöva redovisa sina egna aktieinnehav offentligt, inte bara till mäklarfirmans ledning. Enligt det nya förslaget måste aktieanalytiker följa sina egna råd och får alltså inte sälja en aktie som han eller hon har köprekommendation på. Under en tid före och efter en analys ska det dessutom vara förbjudet för en analytiker att köpa eller sälja den aktie som analyseras.

FINANSTIDNINGEN EU vill utjämna bolagsskatten I en ny rapport föreslår EU-kommissionen att basen för bolagsskatterna inom unionen ska göras mer enhetlig. Går förslaget igenom slår det särskilt hårt mot Sverige, vars bolagsskatt är EU:s tredje lägsta. ”Svenska företag kan komma att förlora fördelen av att ha en relativt sett låg bolagsskatt. Samtidigt kvarstår den höga beskattningen av svenskt ägande”, säger Krister Andersson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Flygavdrag ger skattesmällar Skanska, Sandvik och Stora åker på ännu en skattesmäll i samband med flygleasingaffärer. Bolagen vill dra av sammanlagt 142 Mkr, avseende taxeringsåren 1994 och 1995, men har fått blankt nej av Skattemyndigheten. Nyligen beslöt de att överklaga beslutet till Länsrätten.

SVENSKA DAGBLADET Ny flyggaranti i elfte timmen På onsdagskvällen meddelade näringsdepartementet att ett nytt förslag om att förlänga SAS flyggaranti med en månad inkommer till riksdagen i dag. När den nya garantin kan gälla är inte klart. Huvuddelen av bolagets flotta garanteras dock av Norge och Danmark. Med Danska och norska garantier i botten kan flertalet flyga även om SAS avstår från att teckna den enda dyrbara försäkring som företaget uppger finns på marknaden efter terrordåden i USA.

Varsel slår hårt mot industrin Drygt 40 000 personer har varslats om uppsägning under årets första knappa 10 månader. Nära 60 procent, cirka 23 000, berör industrin. Det är främst telekombranschen som svarar för de stora varslen som i sin tur drar med sig underleverantörerna. Hittills har dock varslen varit hårt koncentrerade och dess smittoeffekter begränsade, vilket anses nyansera den nattsvarta bilden.

DAGENS NYHETER Nytt stopp för fondbyte på PPM Än en gång har det varit stopp för fondbyten hos Premiepensionsmyndigheten. I veckan har byten inte kunnat göras eftersom PPM har varit upptaget av att dra fondavgifterna från kontona, först på fredag kommer bytena att genomföras. Nästa vecka är det dags för ännu ett stopp. Då ska arvsvinsterna, de pengar som kommer från löntagare som avlidit under året, fördelas. Processen beräknas ta tre dagar vilket innebär att byten som beställs under nästa vecka kommer att genomföras tidigast på torsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight