Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Ägarstrid i Gorthons Det blåser upp till en rejäl maktkamp i skånska rederiet Gorthon Lines. Flera av bolagets mindre aktieägare rasar mot storägande konkurrenten B&Ns planer på att vid en extra bolagstämma byta ut hela styrelsen. Med 53 procent av rösterna i Gorthon planerar B&N, lierat med finansmannen Ulf Lindén, att vid en extra bolagstämma i juli byta ut hela styrelsen.
Nya föreslagna styrelseledamöter är B&Ns VD Folke Patriksson, Ulf Lindén, Christer Olsson, förre Volvochefen Tuve Johannesson och ASGs förre ekonomichef Bertil Lidholm. Mindre aktieägare reagerar starkt mot förslaget och om “rån” och “banditer”.
Bakslag för Ericsson Ericsson tvingas genomföra ett dyrbart teknikskifte sedan amerikanska Compaq beslutat att lägga ner tillverkningen av Alphaservrar. I oktober förra året inleddes ett samarbete mellan bolagen som innebar att Ericsson började anpassa sina kommande AXE-växlar till Compaqs servrar. Ericsson vill inte uttala sig om kostnaden för hela det planerade projektet att anpassa AXE-växlarna till Alpha-servern.
Tidigare uppgifter i Computer Sweden pekar dock på en kostnad närmare tio miljarder för att utveckla nästa generations AXE-växlar, under en femårsperiod. Då ingår inte de kostnader som en anpassing till ytterligare en ny teknik kan innebära.
FINANSTIDNINGEN Moderaterna utlovar rivstart efter seger Vinner borgarna valet lovar Bo Lundgren fyra år av kraftfulla reformer. Vägen in i EMU är utstakad och högre tempo i utförsäljningarna av statliga företag är att vänta. ”Omedelbart när vi börjar regera kommer vi att skapa ett bättre företagarklimat. Redan den 1 januari 2003 har vi avskaffat en del av de regelsystem som gör livet krångligt. Vi börjar med att ta bort dubbelbeskattningen och inom loppet av något år har reglerna för fåmansbolag slopats”, säger Bo Lundgren som också flaggar för avskaffande av fastighetsskatten och sänkta inkomstskatter.
Vattenfall öppnar för fler ägare i Neue Kraft Vattenfall kan öppna för andra ägare i den nybildade tyska kraftjätten Neue Kraft, som presenterades i onsdags. ”Vi utesluter inte att ta in andra ägare i bolaget. Men först måste alla bitar komma på plats. Bläcket på alla avtal som ska ingås har inte torkat ännu”, säger Lars Josefsson, VD för Vattenfall. För att kunna utnyttja fördelarna med affären förutsätts att Neue Kraft får full ägarkontroll över de ingående bolagen, vilket inte är fallet i dag.
SVENSKA DAGBLADET Asien i topp – Norden i botten Vinnarna finns i Asien, det är facit av första halvåret på världens aktiemarknader. Börserna i Thailand och Korea har gått starkt, plus 20 respektive 16 procent och de kinesiska börserna har stigit med tresiffriga tal. Undantaget är Hongkong och Malaysia som noterat nedgångar på 14 respektive 13 procent. I botten av börsligan finns telekomtunga Stockholms- och Helsingforsbörsen. SAX index har backat med 16 procent och Helsingforsbörsens generalindex med 38 procent.
Brist på arbetskraft består Tillväxten i Sverige fortsätter att dämpas. Men bristen på arbetskraft kommer att bestå – och i vissa fall förvärras. Det förutspår Arbetsmarknadsstyrelsen i en prognos för perioden april 2001 till december 2002. Bristen på vård- och lärarpersonal bedöms i rapporten bli fortsatt allvarlig, och på längre sikt väntas den förvärras ytterligare, främst på grund av stora pensionsavgångar. En annan bransch som lider av ökande brist på arbetskraft är byggsektorn. Vidare är efterfrågan på civil- och högskoleingenjörer samt högutbildad IT-personal fortsatt hög.
DAGENS NYHETER Miljoner i Teliabonus trots kursras Telias aktiekurs har fallit med 40 procent sedan introduktionen för ett år sedan men Telias höga chefer kan ändå se fram emot miljoner i bonus. I våras införde Telia ett nytt bonusprogram relaterat till ett antal svenska och utländska konkurrenter, och sedan introduktionen i juni 2000 har Telia-aktien utklassat dessa med hästlängder. Bonusprogrammet omfattar 200-300 chefs- och nyckelpersoner och bonusen kan maximalt bli 20 procent av grundlönen. En uppskattning ger en bonus på runt 100 000 kronor per person och mellan 20 och 30 miljoner för hela programmet. Marianne Nivert, som har en årslön på 4,4 miljoner kronor, skulle därmed kunna räkna med en bonus på nära en miljon kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.