MTG och Collector rasar på börsen

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med en tydlig nedgång.

Första storbolaget ut i rapportsäsongen, Sandvik, backar efter ett resultat som i stort prickade förväntningarna. MTG rasar efter avslutade avtalsförhandlingar med kinesiska Huya.

Vid klockan 9.40 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,9 procent till nivån 1.805. Aktier för nära 2 miljarder var då omsatta. På de ledande europeiska börserna var utvecklingen liknande.

Sandvik backade 3,2 procent efter en rapport som i stort prickade analytikernas förväntningar. Dock var orderingången något under förhandstipsen varav den organiska orderingången var ner 6 procent jämfört med föregående år. I rapporten vittnar vd Björn Rosengren om en “betydande minskning” vad gäller den verksamhet som brukar betecknas som kortcyklisk.

MTG rasade 20 procent efter besked om att förhandlingarna om att bilda ett samriskbolag för e-sportexpansion i Kina med Huya har avslutats. När nyheten om att MTG och Huya skulle ingå partnerskap kom i september förra året steg MTG-aktien med drygt 14 procent. MTG meddelade också omfattande nedskrivningar och besparingar utöver det som tidigare meddelats.

MTG avbryter förhandlingar med HuyaMTG och kinesiska Huya har beslutat att avbryta förhandlingarna om att forma ett joint venture-bolag för e-sportexpansion i Kina. 

Rasade 20 procent gjorde även Collector som har beslutat att göra en kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor i samband med bokslutet för 2019. Styrelsen har även beslutat att göra en nedskrivning av aktiverade IT-investeringar om 150 miljoner kronor. Sammantaget beräknas rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2019 uppgå till cirka -670 miljoner kronor. Nischbanken kommer även att byta ordförande där Lena Apler har avböjt omval och Erik Selin föreslås ta över ordförandeklubban.

Erik Selin tar över klubban i CollectorNischbanken Collector, som på tisdagsmorgonen aviserat en stor reservering, emission och en renodling av verksamheten, kommer att byta ordförande. Lena Apler har avböjt omval och Erik Selin föreslås ta över ordförandeklubban. 

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 140 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019. Väntat var 143 miljoner kronor, enligt Infront Datas sammanställning av tre analytikers estimat. I samband med rapporten presenterades även nya finansiella mål för 2025. Aktien var ner 2,3 procent.

Avanza ökade intäkterna mer än väntatNätmäklaren Avanza Bank redovisar intäkter och ett rörelseresultat som var högre än väntat under fjärde kvartalet. 

Speqta, som tidigare hette My Taste och som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, har tecknat avtal om förvärv av finländska Eone som äger Rahalaitos, som beskrivs som Finlands största onlinevarumärke inom låneförmedling. Bolaget har gjort riktad nyemission till kursen 7:10 som tillförde bolaget cirka 125 miljoner kronor. Aktien avancerade 11 procent.

Speqta köper finländsk låneförmedlareSpeqta, som tidigare hette My Taste och som är verksamt inom prestationsbaserad marknadsföring, har tecknat avtal om förvärv av finländska Eone som äger Rahalaitos, som beskrivs som Finlands största onlinevarumärke inom låneförmedling. 

Elekta steg 1,2 procent. Strålterapibolaget har tecknat avtal med Institut Jules Bordet i Bryssel värt 22 miljoner euro, varav 18 miljoner euro kommer att bokas under det tredje kvartalet av bolagets räkenskapsår 2019/20. I tisdagens upplaga av Dagens industri rekommenderar den tekniska analysfirman Investtech sälj.

Bambuser, som rusade över 30 procent på måndagen, var ner 18 procent. Bolaget meddelade att det avser genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare om cirka 100 miljoner kronor.

Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, steg närmare 13 procent till 5:50 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation till köp från behåll. Riktkursen höjs till 8:50 från 7:00 kronor.

Handelsbanken Capital Markets intagit en mer försiktig hållning till ett antal fastighetsbolag med flera sänkta rekommendationer. Bland annat sänks Atrium Ljungberg och Wihlborgs till sälj från behåll. De båda bolagen var ner 1,3 respektive 1,5 procent. I förra veckan sänkte såväl Carnegie som Danske Bank flera rekommendationer i sektorn, och i tisdagens upplaga av Dagens industri konstaterar också tidningens analytiker Mikael Villenius att fastighetsanalytikerna varit skeptiska till sektorn det senaste året, samt att varningssignalerna fortsatt är många i sektorn.

Mjukvarubolaget Enea har fått en sänkt rekommendation av ABG Sundal Collier till behåll från tidigare köp. Riktkursen lämnas oförändrad vid 200 kronor. På måndagen slutade Enea-aktien dagen vid 184 kronor. Aktien backade 2,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG