Muntrare i tjänstesektorn

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 52,5 i januari från reviderade 49,1 föregående månad (48,7).
Muntrare i tjänstesektorn - frisor-affarsvarlden-700_binary_6864256.png

Enligt Infronts prognosenkät räknade analytiker med ett index på 49,1 i januari.

Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) steg till 52,2 från reviderade 48,7 föregående månad (48,3).

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

Silf/Swedbank skriver i en kommentar att tjänste-PMI är tillbaka i tillväxtzonen men lägre än normalt.

”Men den nedåtgående trenden har brutits och en svag återhämtning har inletts under de senaste månaderna även om riskerna för bakslag är fortsatt stora”, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Kombinerade PMI är i tillväxtzonen för första gången sedan augusti.

”Ännu är det för tidigt att bedöma om det är en konjunkturvändning i näringslivet. Ett tre månaders glidande medelvärde visar snarare på en stabilisering än att aktiviteten har stärkts i näringslivet”, säger Jörgen Kennemar.

Index för leverantörernas insatsvarupriser steg till 55,1 i januari jämfört med 54,7 i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.