”Någon räknar på Billerud”

Veckan fick en flygande start! Finanseliten hann nätt och jämt stuva undan laggen efter sportlovet så small det till. Äntligen hände det något i Scania! Golvet blev fullkomligt nedringt av alla som hade synpunkter.

– Det är direkt skumt hur de får hålla på. Här går Investor ut och lägger ett riktat erbjudande till tyskarna om att sälja inte bara Investors utan även stiftelsernas innehav. Utan att tyskarna måste lägga bud. Vadå dispens? Aktiemarknadsnämnden är på tok för vek mot de stora aktieägarna, säger en par sylvassa Manolo Blahnik.

Något fullt övertagande verkar ingen tro på, i alla fall inte i brådrasket.

– Det blir väldigt dyrt att plocka in de sista 15 procenten. Varför ska tyskarna göra det när de redan har hela kontrollen? Volkswagenmännen är väldigt slipade och fullständigt hänsynslösa. De genomför fusionen stegvis, via samverkansprojekt. Om ett par år är det ingen som har några invändningar, spår en Hermès-orange sidennäsduk.

En placerare med nytt kontor en drive med draw från Stureplan har en teori om vad det är tyskarna vill med Södertäljes guldklimp.

– Det tyskarna egentligen vill åt i Scania är något så osexigt som avgassystemet. Eller osexigt, vad vet jag? Miljö kan ju göra vilken optionsstinn vd som helst stenrik. I alla fall har tydligen Scania en helt överlägsen lösning för gaserna jämfört med alla andra truckisar, säger placeraren.

Men det snackas inte bara om Scania. En Egyptenresenär säger sig ha uppgifter från en mycket trovärdig källa om att någon räknar på Billerud.

– Det var en ovanligt bra rapport och värderingen har kommit ned ordentligt, säger den beresta som dock undrar om österrikiska Frapag kan tänka sig att sälja. Eller om det rent av är de som räknar.

Andra bolag som det surras kring är Boliden och Astra Zeneca.

– Över huvud taget snackas det mycket kring lite större bolag just nu. För bra affärer finns det fortfarande inga hinder att raisa kapital, säger en riskkapitalist som föredrar ett glas champagne till sitt eftermiddagsté med nybakade scones, marmelad och grädde.

Nordeas styrelsemöten blir däremot inga tebjudningar när storägaren Sampos vd Björn Wahlroos tar plats där i vår. Han har en tydlig agenda med sig för att få fart på bolaget, enligt en minkboa.

– Han vill ha fart på tillväxten, han tycker att banken har stelnat till på senare år. Så tycker han att organisationen är för stor och otydlig med för många överlappande chefer. Där vill han rensa.

Och i nästa steg är han inställd på en större strukturaffär.

– Fast han påstår också att han är långsiktig och kan äga aktierna i tio år, men det säger ju alla alltid, säger boan som undrar hur de andra i styrelsen ska hantera finländaren.

– Hans Dalborg klarar av honom och det finns någon till där som gör det. Men resten äter han till frukost.

Slutligen snackas det i väldigt varma ordalag om Mat-Tina Nordström som förutom att hon dansar bra sitter i styrelsen i Ian Wachtmeisters The Empire.

– De övriga i styrelsen i Empire är grymt imponerade av henne. Hon är extremt skärpt och dessutom ett under av kreativitet. Det skulle inte förvåna om hon väljs in i fler styrelser, säger en chèvretarte med rostade frön, honung och chili.

Jättegott!

_________________________________________

VAD VAR DET VI SA?
Profetia 1:
Oj, oj, oj. En Sjöö & Svanström Chronolink ringde och var stolt som en tupp i måndags.
– Börje kommer att sälja så fort det finns tillfälle, sade han om Scaniainnehavet så sent som i förra veckan. Så rätt så rätt.
Profetia 2:
Den som följde rådet från en speckare med fyrbilsgarage häromveckan, och shortade Handelsbanken, kunde kamma hem efter rapporten. Facit: ned 6,6 procent.

Profetia 3:
– Frågan är om Kaupthing kan överleva i sin nuvarande form, sa ett par mörkt chokladfärgade Johnston & Murphy i alligatorskinn i årets första nummer. Nej, tydligen inte. Först kom NIBC-smällen och nu har den isländska banken tvingats skära ned ordentligt i den brittiska verksamheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG