När ettorna blir nollor

Lätt fånget är lätt förgånget när det gäller IT-aktier. Det visar densenaste veckans ras i IT-index.

Det är nervöst i IT-företagen för närvarande. Förra veckantappade Affärsvärldens IT-index hela 7,8 procent, det värstafallet hittills i år. Hittills i år har IT-index fallit med 15procent. Turbulensen har också skördat två offer bland vårensnyintroduktioner. Cascade och Massive Entertainment tvingadesställa in sina introduktioner på grund av för dåligt intresse.Fallet har ett par tydliga orsaker, både fundamentala ochpsykologiska. Flera av IT-bolagen, främst bland konsultföretagenoch affärssystemleverantörerna, har tydligt varnat för enavmattning i marknaden inför sekelskiftet. Anledningen är attkunderna förväntas avvakta med nya projekt inför det känsligamillennieskiftet. De här företagen sitter med stora fastakostnader i form av personal och minskad beläggning på dessaslår snabbt på resultaten. Dessa aktier har förvisso inte rosatmarknaden de senaste månaderna, men värderingarna är alltjämthöga. I viss mån kan det alltså ses som en sen reaktion frånbörsen.

Ränterädsla

En annan förklaring till raset är rädsla för räntehöjningar.Efter att en längre tid ha legat på rekordlåga nivåer finnstydliga tecken på att räntorna är på väg uppåt igen. IIT-företagens kurser ligger förväntningar om stigande resultatlångt fram i tiden. När räntan och därmed avkastningskravetstiger drabbas dessa företag värst. IT-bolagen är av sammaanledning känsliga för förändringar i den så kallade riskpremienoch IT-aktier faller därför mer än andra aktier vid allmänbörsoro.När aktierna väl faller så bidrar dålig likviditet till attsnabba på förloppet. IT-aktierna är många och i de flesta fallganska små. Genomlysningen och likviditeten är i många falldålig, vilket förvärrar nedgångarna.Men som vanligt är det inte bara fundamentala faktorer sompåverkar, utan IT-aktierna påverkas lika mycket avmarknadspsykologi. De senaste åren har marknaden lärt sig attskilja på olika IT-aktier och att inte dra alla över en kam.Men när kurserna börjar falla verkar allt detta bortglömt. Närkurserna faller är i princip alla IT-aktier lika kalla. Mönstrethar upprepats flera gånger de senaste åren och riskerar att blien självuppfyllande profetia. När börsen faller så vet alla attIT-aktier kommer att falla mest, vilket också resulterar i storafall.

Se upp för nitar

Samtidigt som IT-bolagen faller på börsen är många nya IT-bolagpå väg in på börsen i vår. IT-aktiernas volatilitet bör man ha iåtanke när man funderar på att teckna sig vidnyintroduktionerna. Det som ser ut som en bra affär underanmälningstiden kan visa sig vara en nitlott när aktien välnoteras. Därför är en rejäl rabatt motiverad vidnyintroduktionerna. Hittills har många av introduktionerna varithögt prissatta, två av dem alltså så högt att de misslyckats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.