Näringsministern räknar med besked om gruva i Kallak i en nära framtid

Prospekteringsbolaget Beowulf Mining har i flera år väntat på ett besked om järnmalmsbrytning i Kallak. Nu öppnar nya näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson för att det kan komma ett beslut i frågan inom en nära framtid, rapporterar SVT Norrbotten.
Karl-Petter Thorwaldsson (
Karl-Petter Thorwaldsson (S), näringsminister. Foto: Sören Andersson

Han menar att det har blivit lättare att komma till ett beslut nu när Miljöpartiet inte längre är kvar i regeringen.

– Huvudsakligen beror det på en grundinställning hos Socialdemokraterna, vi gillar gruvor. Gruvor kan hjälpa oss med den gröna omställningen och de skapar jobb men även andra industrisatsningar, säger Karl-Petter Thorwaldsson till SVT.

En stötesten kring Kallak är att Unesco uppgett att de inte ser det som möjligt att starta en gruva i Kallak då det skulle få för stora konsekvenser för samebyarnas renskötsel och dess rättigheter. Enligt näringsministern kommer världsarvet Laponia att ingå i en sammantagen värdering gör där intressen så som rennäring, friluftsliv och potentiella vinster för näringsliv vägs mot varandra.

Beowulf, som är noterat på Spotlight Stock Market och AIM i London, har lyft fram att etableringen av gruvan skulle ge 250 direkta jobb och 300 indirekta jobb i Jokkmokks kommun.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.