Nasdaq om Hufvudstaden: Kan vara marknadsmanipulation

Börsen stoppade på tisdagen handeln i två röststarka aktieslag. David Augustsson, talesperson vid Nasdaq, menar att det inte finns förutsättningar för en sund handel när priserna varierar så kraftigt.
Nasdaq om Hufvudstaden: Kan vara marknadsmanipulation - hufvudstaden-gbg-affarsvarlden-700_binary_6867518.png

Under tisdagen stoppade handelsövervakningen vid Stockholmsbörsen handeln med röststarka C-aktier i fastighetsbolaget Hufvudstaden, det tredje handelsstoppet på lika många dagar.

Ungefär samtidigt stoppas handeln i Catella, finansföretaget, sedan de röststarka A-aktierna har rusat cirka 40 procent.

– Att det är någon form av marknadsmanipulation är inte omöjligt, säger David Augustsson, talesperson vid Nasdaq, som också förklarar det hastigt påkallade handelsstoppet med att det inte finns förutsättningar för en sund handel, när priserna varierar så kraftigt från dag till dag.

Hufvudstaden C-aktien, som kostade 215 kronor på börsen förra måndagen, handlades under veckan till allt högre nivåer och toppade på 2000 kronor i fredags. När dagen var slut hade den vanligtvis mycket illikvida C-aktien i fastighetsbolaget alltså stigit med nästan 300 procent till 1.690 kronor, att jämföra med omkring 139 kronor för den mer likvida A-aktien.

Under måndagen och tisdagen i denna vecka har aktien handlats kring 230 till 300 kronor. Handeln har genomgående varit låg, cirka 3000 aktier har omsatts. Hur någon kan vara villig att betala uppåt 300 kronor för en aktie som bara dagarna dessförinnan kostade kring 200 kronor är svårt att förklara.

En förklaring kan vara att någon vill tvätta sina svarta pengar vita.

En annan förklaring kommer från Nordnets sparekonom Joakim Bornold, som utvecklar sitt resonemang för TT.

Enligt Bornold, som liknar utvecklingen med en minibörsbubbla, har mönstren kunnat skönjas i ungefär ett år. Handeln sker i bolag med illikvida aktier och som man därför på ett ganska enkelt sätt kan påverka.

– Det enda som spelar roll är att det finns få aktier tillgängliga att handla med. Annars hade det kommit in fler säljare ganska snabbt, som korrigerat kursen, säger Bornold till TT.

Sparare som ser kursrörelserna hänger på och köper de illikvida aktierna, med förhoppningen att bara några minuter senare sälja aktierna till högre kurser.

– Förhoppningsvis förstår alla som är med i leken att tillslut brister bubblan och då sitter någon med Svarte Petter, säger Bornold till TT.

Enligt börsens talesperson stoppades den fortsatta handeln med Hufvudstadens C-aktier tidigt i fredags eftermiddag och börsen har sedan dess inlett en dialog med bland annat Finansinspektionen.

Enligt Augustsson har börsen inte annullerat några av de aktuella aktieaffärerna.

– Men i generella termer är det här en mycket ovanlig åtgärd.

På Hufvudstaden säger den ansvariga, finanschefen Åsa Roslund, till Affärsvärlden att bolaget inte känner till varför C-aktien rusat och i övrigt inte har några kommentarer.

Hufvudstadens ägarlängd domineras av finans- och industrimannen Fredrik Lundberg som sitter på 88 procent av rösterna i bolaget. C-aktierna har 100 röster där de vanliga aktierna har enbart 1 röst.

Ett fåtal C-aktier, 30000 av totalt 8,3 miljoner, finns på andra håll än hos Fredrik Lundberg och dennes familj.

Affärsvärlden har ringt runt till en halvfull andra C-aktieägare i Hufvudstaden,

Ingen av dessa mindre aktieägare säger sig ha fått samtal från någon som vill köpa vederbörandes C-aktier.

Så här säger Mikael Aronowitsch, som, tillsammans med en närstående stiftelse har knappt 17 200 C-aktier och därtill några hundra röstsvaga A-aktier, till Affärsvärlden:

– Under många år har jag köpt de här aktierna eftersom jag har betraktat dem som undervärderade.

Han tillägger att finansvärlden i Sverige inte tycks begripa att röststarka aktier både kan och ska vara dyrare än röstsvaga aktier. Som exempel anför han Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway, där en röststark aktie kostar 268 035 dollar och en röstsvag 178 dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets