Superveckans kursvinnare: Sinch, Embracer och fastighetsaktier i topp

Inflationsjubel – och fastighetsrally. Stockholmsbörsen går mot en av årets bästa veckor och breda index var vid 14-tiden på fredagen upp 4% för veckan. Affärsvärlden listar veckans vinnare på Large, Mid och Small Cap.
Superveckans kursvinnare: Sinch, Embracer och fastighetsaktier i topp - vinnarnavecka
Lars Wingefors, Stina Lindh Hök och Erik Selin leder några av bolagen som haft bäst kursutveckling under veckan. Foto: TT

Under fredagen studsade Stockholmsbörsen upp igen efter torsdagens tillbakagång. Om uppgången håller i sig går vi mot en av de bästa börsveckorna på hela året. Vid 14.30-tiden på fredagen var breda OMXSPI-index upp 4,0% jämfört med måndagens öppning. Endast tre veckor i år har bjudit på uppgångar norr om 4%.

Flera bolag har rusat på kvartalsrapporter medan breda index har lyft på veckans positiva inflationsbesked. Konsumentpriserna i USA för oktober kom in under analytikernas förväntningar. Det gjorde även den svenska inflationen. KPIF kom in på 4,2% i årstakt i oktober, vilket fick SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist att bryta ut i jubel.

”Jippi! Äntligen!” skrev han på X samband med beskedet i tisdags.

Sinch i topp

Men många bolag har rusat bra mycket mer än 4% under den senaste veckan. Täten i uppgången på Large Cap tog Sinch som är upp 16,5% på en vecka. Många blankare i molnkommunikationsbolaget har minskat sina korta positioner.

Fastighetsrally

Annars domineras listan av fastighetsbolagen som rusat på inflationsbeskeden. Bäst i fastighetsrallyt har det gått för Nyfosa som har lyft 14,9% under de senaste fem handelsdagarna, men även Corem och Balder har fått luft under vingarna. Noterbart i toppen är också Embracer som rusade på rapport. Fortfarande är 7% av kapitalet blankat i spelutvecklaren, vilket Lars Wingefors kommenterade:

”Blankarna är en del av finansmarknaden, det får man bara acceptera”, sa han i en intervju med Afv.

”Faran är inte över”

Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson är dock inte övertygad om att det värsta är förbi för Embracer.

”Torsdagens kursuppgång kanske var ett lättnadsrally över att en kalldusch uteblev. Men det innebär inte att faran är över”, skriver han i en analyskommentar.

Bicos galna månad

På Mid Cap-toppen återfinns också flera bolag inom fastighetssektorn, som K2A, Logistea och Catella. K2A är upp 15,3% under den senaste veckan. Men bäst har det gått för kurskollapsade bioteknikbolaget Bico, som rapporterade siffror i linje med en omvänd vindvarning från början av november. Bolaget är upp 16,2% på en vecka och hela 91% på en månad – men ligger trots det på -53% i år.

Efter Bicos rapport har flera analyshus höjt sina riktkurser. Carnegie höjer till 135 kr (130). Handelsbanken skriver att ”den långsiktiga kurspotentialen bör vara stor”. Alla aktierekommendationer hittar du på Affärsvärlden sida Aktierekar.

Alla vinnare och förlorare hittar du på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Veckans kursvinnare

Large Cap
Aktie 1 vecka (%) *
Sinch 16,5
Nyfosa 14,9
Cint Group 13,9
Embracer Group B 13,7
Corem Property Group B 12,4
Balder B 12,3
SBB B 11,8
Corem Property Group A 10,9
SBB D 10,2
Addtech B 10,6
Mid Cap
BICO Group 16,2
K2A Knaust & Andersson B 15,3
I.A.R Systems Group 14,2
Logistea A 14,2
Netel Holding 12,4
Camurus 11,1
Logistea B 11,0
Bergman & Beving B 10,8
Engcon B 9,9
Catella B 9,8
Small Cap
Starbreeze A 59,1
Saniona 33,7
Oscar Properties Holding 21,0
Starbreeze B 17,4
Infrea 16,9
Ortivus B 13,6
Abliva 11,3
Xspray Pharma 12,7
Acrinova B 10,8
Ortivus A 10,6

*Kursutvecklingen är inhämtad vid 14-tiden på fredagen. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.