Nasdaq tyngdes av Apple

USA-börserna retirerade på onsdagen i spåren av ett negativt sentiment som präglat omvärldsbörserna sedan Apples rapportmiss på tisdagkvällen.

Särskilt Nasdaqbörsen tyngdes av smartphone-jättens ras, vilket förstärktes av ytterligare negativa tolkningar av rapporter från Microsoft och Yahoo.

”Marknaden drivs av rapportbesvikelser från större bolag i dag i takt med att fokus skiftar från makro till mikro”, sade Art Hogan, chefsstrateg på Wunderlich Securities i New York till Reuters.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning 0,4 procent lägre vid 17.851. På den bredare marknaden backade S&P 500 med 0,2 procent till 2.114 medan Nasdaq Composite tappade 0,7 procent till 5.172.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 2 punkter till 2,32 procent samtidigt som trettioårsräntan var ned 4 punkter till 3,04 procent.

Onsdagens session fokuserade starkt kring Apples rapport, där framförallt prognosen för Iphone-leveranser i det fjärde kvartalet utgjorde en besvikelse för marknaden. Förväntningarna var uppskruvade inför rapporten då uppgifter i media bland annat gjort gällande att Apple kan ta sikte på nya rekordsiffror med nästa version av dess storsäljare Iphone. Aktien backade 4,4 procent.

Sektorkollegan Microsoft rapporterade sin största kvartalsförlust någonsin, sedan mjukvarujätten bokat en massiv nedskrivning av mobilsegmentet om 7,6 miljarder dollar, även om det justerade resultatet inkom bättre än väntat. Investerare tycktes särskilt ta vara på en svagare än väntad utveckling för den viktiga affärsmjukvarudelen. Aktien retirerade 3,9 procent.

”Investerarna är försiktiga eftersom några av de större namnen har missat förväntningarna”, sade Robert Pavlik, chefsstrateg på Boston Private Wealth, till Bloomberg. ”De två giganternas rapporter är vad som orsakar börsnedgången i dag. Rapportsäsongen är egentligen inte så pjåkig”.

Vidare inom samma sektor tappade Yahoo 1 procent efter en svagare försäljningsprognos.

Dagens vinnare i New York tillskrivs Electrolux-konkurrenten Whirlpool. Aktien avancerade 7,1 procent efter ett resultat som var bättre än förväntningarna i det andra kvartalet. I likhet med den svenska konkurrenten upprepade det amerikanska bolaget sina utsikter för Europa och Nordamerika men sänkte för Latinamerika och Asien.

Även Boeings aktie fick ett lyft sedan bolaget presenterat intäkter och resultat som överträffade förväntningarna parallellt med en höjd resultatprognos för 2015. Aktien handlades 0,8 procent högre på den svaga börsen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.