Natixis: Den kinesiska ekonomin bör väcka oro

Det finns inte längre någon drivkraft på kort sikt för tillväxt i Kina. När industrins konkurrenskraft försämrades har myndigheterna i två steg stimulerat för att hålla uppe tillväxten, men de möjligheterna är nu uttömda. Det bedömer den franska investmentbanken Natixis.

Chocken för den globala ekonomin kommer att bli väldigt stor, skriver Natixis i en analys med titeln: “Vi borde oroa oss för den kinesiska ekonomin”.

Konkurrenskraften i den kinesiska industrin har eroderats av högre kostnader, vilket har gjort att Kina i allt mindre utsträckning har kunnat förlita sig på exporten, resonerar banken.

För att hålla uppe tillväxten ökade de kinesiska myndigheterna investeringarna i infrastruktur och bostäder, först genom en expansiv penningpolitik och sedan 2014 med hjälp av andra åtgärder för att öka kreditgivningen.

“Den här politiken var till en början effektiv, men dess effektivitet börjar avta i takt med att behoven mättas. Vi ser nu en nedgång inom byggindustrin och en nedgång i cementproduktionen, vilket illustrerar slutet för de byggledda tillväxtstimulanserna”, skriver banken.

Det andra stimulanspaketet har kommit via aktiemarknaderna där myndigheterna genom flera åtgärder har ökat möjligheterna att köpa aktier med belåning. Det ledde till stigande kurser, vilket väntas påverka konsumtionen genom förmögenhetseffekter med en fördröjning som det gjorde efter börsuppgången 2007.

“Nu faller aktiemarknaderna trots myndigheternas försök att stoppa det, vilket har gjort att den stimulansen har försvunnit”, skriver banken.

I Kina har således, fastslår Natixis, industrin stagnerat på grund av att högre kostnader eroderat konkurrenskraften, byggsektorn kan inte längre användas för att få igång aktiviteten i ekonomin och aktiemarknaderna faller.

“Den faktiska tillväxten kommer att vara svag på kort sikt”, skriver banken.

På lång sikt kan man vänta sig att tillväxten kommer drivas att landet rör sig högre upp i värdekedjan och tillväxt i tjänstesektorn.

På kort sikt kommer den globala tillväxten dock att drabbas av lägre kinesiska importer, lägre efterfrågan på råvaror vilket leder till lägre råvarupriser och en inbromsning på den kinesiska marknaden, i synnerhet för kapitalvaror.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.