Nedgång för eurozonens tillverkningsindustri

Inköpschefsindexet för tillverkningsindustrin i EMU uppgick preliminärt till 52,0 i september. Det kan jämföras med förväntningarna på just 52,0 och förra månadens utfall som var 52,3.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till preliminära 54,0 under månaden. Förväntningarna var 54,2 och förra månadens utfall var här 54,4.

Det kombinerade inköpschefsindexet (Composite) uppgick till 54,1 (54,3). Förväntningarna var här 54,1.

”PMI för september indikerar en fortsatt stabil expansion av euroområdets ekonomi, men det oroande misslyckandet för tillväxten att accelerera tillräckligt mycket för att generera högre inflation och starkt jobbskapande kvarstår”, kommenterar Markits chefsekonom Chris Williamson.

”Undersökningens data indikerar att euroområdets ekonomi expanderade med 0,4 procent i det tredje kvartalet, i linje med det andra. Det är emellertid lägre än vad som räknas som dess långsiktiga potentiella tillväxtakt och pekar på en tillväxt på endast 1,6 procent i år”, fortsätter han.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.